Aromatyczny łosoś z pieca w 30 minut. Idealny obiad dla zabieganych

Dieta niskokaloryczna
Ten pyszny obiad przygotujesz w zaledwie 30 minut, a to wcale jeszcze nie najlepsze. Cały posiłek możesz przygotować wyłącznie na jednej blaszce. To idealny sposób, kiedy jesteśmy zabiegani i nie mamy czasu stać godzinami przy kuchence. Wypróbuj tego pysznego pieczonego łososia.
Cały obiad z jednej blachy. Idealny posiłek kiedy nie ma czasu
Przepyszny łosoś z pieca to idealne danie dla zabieganych. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga tylko jednej miski i jednej blachy - to właśnie na niej przygotujemy bowiem cały posiłek. Wystarczy dosłownie kilka chwil, by móc rozkoszować się przepysznym daniem dla całej rodziny.
Największym plusem tego przepisu jest fakt, że wszystko robi się na jednej blaszce. Najpierw układamy na niej ziemniaki (najlepiej przeciętą stroną do dołu), a kiedy będą miękkie dodajemy do nich łososia, fasolkę szparagową i cytrynę. Pełen posiłek tylko na jednej blaszce.
Ulubiony dressing i warzywa. Wszystko zależy od naszych preferencji
Jeśli chodzi o dressing, to można go samodzielnie przygotować od podstaw, jednak świetnie sprawdzą się również gotowe do kupienia paczki z przyprawami czy już gotowe dressingi, wystarczy sięgnąć po swój ulubiony.
Przepis ten może również łatwo modyfikować. Zamiast fasolki możemy sięgnąć po cukinię, brokuły, czerwoną paprykę czy szparagi. Również ziemniaki można całkowicie pominąć i dodać zamiast tego po prostu większą ilość warzyw - wszystko zależy od tego co lubimy i na co mamy ochotę.
SKŁADNIKI
- 4 filety z łososia
- 500 g ziemniaków
- 500 g fasoli szparagowej
- 1 cytryna
- sól i pieprz
- ulubiony dressing
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Ziemniaki kroimy na pół, dodajemy 2 łyżki dressingu, doprawiamy solą i pieprzem.
- Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 20 minut.
- W tym czasie przycinamy zieloną fasolkę i wkładamy ją do miski po ziemniakach.
- Dodajemy kolejne 2 łyżki dressingu i dokładnie mieszamy.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodajmy łososia, zieloną fasolkę i pokrojoną w plastry cytrynę.
- Pieczemy, aż łosoś będzie gotowy.