Kurczak po francusku z piekarnika. Mega smaczny i prosty

Kurczak po francusku z piekarnika. Mega smaczny i prosty
Autor: Shutterstock.com Kurczak po francusku z piekarnika - po prostu palce lizać!
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Pierś kurczaka można przyrządzić na setki sposobów. W codziennym kołowrocie obowiązków wybieram jednak najłatwiejsze rozwiązania. Chcę karmić moich bliskich zdrowo, smacznie, ale bez stania przy kuchni. Po prostu nie mam na to czasu. A jeść trzeba! Francuski przepis na zapiekanego kurczaka z ziemniakami, pieczarkami i pomidorami to genialny sposób na pyszny obiad bez wysiłku. Gotujcie jak Francuzki! 

SKŁADNIKI

  • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na plasterki
  • 2 filety z piersi kurczaka, pokrojone po skosie na plasterki
  • 80 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 3-4 pomidory pokrojona na plasterki
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 80 g żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od wymieszania keczupu z majonezem, śmietaną i czosnkiem. Odstaw.
  • Na dnie naczynia do zapiekania (o wymiarach 20x30 cm) ułóż pokrojona na plasterki ziemniaki. Posmaruj je przygotowaną mieszaniną keczupu, majonezu i śmietany. 
  • Na warstwie ziemniaków ułóż plastry piersi kurczaka. Oprósz je solą i pieprzem. Posmaruj mieszaniną keczupu.
  • Kolejna warstwa to plasterki pieczarek. Na pieczarkach rozłóż cebulę. Na wierzchu ułóż plastry pomidora. Ponownie posmaruj resztą mieszaniny keczupu. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie posyp tartym serem i zapiekaj jeszcze przez 15 minut. Smacznego! 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zapiekanki ziemniaczane - 10 waszych ulubionych przepisów w jednym miejscu!

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej