Kurczak po francusku z piekarnika – obłędnie pyszny, gotowy bez wysiłku

Dieta bezglutenowa
Pierś z kurczaka zapiekana w stylu francuskim to prosty i sprawdzony sposób na aromatyczny obiad z piekarnika. Dzięki połączeniu soczystego mięsa z pieczarkami, pomidorami i ziemniakami powstaje danie kompletne, które nie wymaga wiele pracy ani czasu. To idealna propozycja na szybki, domowy posiłek – smaczny, sycący i pełen warzyw. Francuska zapiekanka z kurczakiem to przepis, który zawsze się udaje!
Zapiekanki to kulinarne klasyki, które łączą w sobie wygodę przygotowania, różnorodność składników i bogactwo smaku. Ich największą zaletą jest uniwersalność – można je przyrządzić niemal ze wszystkiego, co akurat mamy pod ręką: warzyw, makaronu, ziemniaków, mięsa czy ryżu. Wystarczy kilka prostych składników i chwila w piekarniku, by powstało sycące, aromatyczne danie, które zadowoli całą rodzinę.
To również doskonały sposób na niemarnowanie jedzenia – zapiekanki świetnie „przyjmują” resztki z lodówki, pozwalając nadać im nowe, apetyczne życie. Sprawdzają się zarówno jako codzienny obiad, jak i ciekawe danie na spotkanie z przyjaciółmi. Dodatkowym atutem jest to, że większość pracy wykonuje za nas piekarnik – my w tym czasie możemy zająć się czymś innym.
W galerii pod materiałem wideo znajdziecie zapiekanki ziemniaczane - 10 waszych ulubionych przepisów w jednym miejscu!
SKŁADNIKI
- 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na plasterki
- 2 filety z piersi kurczaka, pokrojone po skosie na plasterki
- 80 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 3-4 pomidory pokrojona na plasterki
- 4 łyżki keczupu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany 30%
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 80 g żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od wymieszania keczupu z majonezem, śmietaną i czosnkiem. Odstaw.
- Na dnie naczynia do zapiekania (o wymiarach 20x30 cm) ułóż pokrojona na plasterki ziemniaki. Posmaruj je przygotowaną mieszaniną keczupu, majonezu i śmietany.
- Na warstwie ziemniaków ułóż plastry piersi kurczaka. Oprósz je solą i pieprzem. Posmaruj mieszaniną keczupu.
- Kolejna warstwa to plasterki pieczarek. Na pieczarkach rozłóż cebulę. Na wierzchu ułóż plastry pomidora. Ponownie posmaruj resztą mieszaniny keczupu.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie posyp tartym serem i zapiekaj jeszcze przez 15 minut. Smacznego!