Kurczak po francusku z piekarnika – obłędnie pyszny, gotowy bez wysiłku

Kurczak po francusku z piekarnika. Mega smaczny i prosty
Autor: com/ Shutterstock Kurczak po francusku z piekarnika - po prostu palce lizać!
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Pierś z kurczaka zapiekana w stylu francuskim to prosty i sprawdzony sposób na aromatyczny obiad z piekarnika. Dzięki połączeniu soczystego mięsa z pieczarkami, pomidorami i ziemniakami powstaje danie kompletne, które nie wymaga wiele pracy ani czasu. To idealna propozycja na szybki, domowy posiłek – smaczny, sycący i pełen warzyw. Francuska zapiekanka z kurczakiem to przepis, który zawsze się udaje!

Zapiekanki to kulinarne klasyki, które łączą w sobie wygodę przygotowania, różnorodność składników i bogactwo smaku. Ich największą zaletą jest uniwersalność – można je przyrządzić niemal ze wszystkiego, co akurat mamy pod ręką: warzyw, makaronu, ziemniaków, mięsa czy ryżu. Wystarczy kilka prostych składników i chwila w piekarniku, by powstało sycące, aromatyczne danie, które zadowoli całą rodzinę.

To również doskonały sposób na niemarnowanie jedzenia – zapiekanki świetnie „przyjmują” resztki z lodówki, pozwalając nadać im nowe, apetyczne życie. Sprawdzają się zarówno jako codzienny obiad, jak i ciekawe danie na spotkanie z przyjaciółmi. Dodatkowym atutem jest to, że większość pracy wykonuje za nas piekarnik – my w tym czasie możemy zająć się czymś innym.

W galerii pod materiałem wideo znajdziecie zapiekanki ziemniaczane - 10 waszych ulubionych przepisów w jednym miejscu!

SKŁADNIKI

  • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na plasterki
  • 2 filety z piersi kurczaka, pokrojone po skosie na plasterki
  • 80 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 3-4 pomidory pokrojona na plasterki
  • 4 łyżki keczupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 80 g żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od wymieszania keczupu z majonezem, śmietaną i czosnkiem. Odstaw.
  • Na dnie naczynia do zapiekania (o wymiarach 20x30 cm) ułóż pokrojona na plasterki ziemniaki. Posmaruj je przygotowaną mieszaniną keczupu, majonezu i śmietany. 
  • Na warstwie ziemniaków ułóż plastry piersi kurczaka. Oprósz je solą i pieprzem. Posmaruj mieszaniną keczupu.
  • Kolejna warstwa to plasterki pieczarek. Na pieczarkach rozłóż cebulę. Na wierzchu ułóż plastry pomidora. Ponownie posmaruj resztą mieszaniny keczupu. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 30 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie posyp tartym serem i zapiekaj jeszcze przez 15 minut. Smacznego! 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej