Śniadanie, które da ci siłę na cały dzień. Złociste ziemniaczki z boczkiem i serem

Śniadanie, które da ci siłę na cały dzień. Złociste ziemniaczki z boczkiem i serem
Autor: Shutterstock.com Śniadanie, które da ci siłę na cały dzień. Złociste ziemniaczki z boczkiem i serem
łatwy
10 min
6

Przepyszne śniadaniowe ziemniaczki z wędzonym boczkiem i serem. To proste i przepyszne danie, które zasmakuje całej rodzinie. Rozpływający się w ustach ser, chrupiący boczek i przepyszne ziemniaczki. Ta zapiekanka z pewnością zyska miano ulubionej!

Śniadaniowe ziemniaczki z boczkiem i serem. Zaskocz rodzinę tym przepisem

Przepyszne ziemniaczki z chrupiącym boczkiem i ciągnącym się serem to idealny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Są proste do przygotowania, a mają mnóstwo smaku. To wspaniałe śniadanie lub ciepła kolacja, którą przygotujemy w niecałe pół godziny.

Co ważne jednak to pamiętać, żeby drobno pokroić ziemniaczki w kostkę i aby upewnić się, że kawałki są w miarę równe. Dzięki temu będą smażyły się mniej więcej równomiernie. Im mniejsze zrobimy natomiast kawałki, tym szybciej będą one gotowe, dlatego powinniśmy stale kontrolować nasze ziemniaczki.

Ten przepis jest łatwy w modyfikacji. Możemy dodać więcej warzyw, zaszaleć z przyprawami - może odrobina ostrego sosu - czy dodać więcej dodatków mięsnych. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę i co mamy w domu.

To świetny sposób na bardzo sycące śniadanie, choć niskokalorycznym nazwać go nie można. Przygotujemy go niezwykle prosto i szybko a jest ciekawą alternatywą dla codziennych śniadań. Z całą pewnością nasza rodzina będzie zachwycona, jeśli przygotujemy im ten posiłek.

SKŁADNIKI

  • 200 g boczku
  • 2 duże ziemniaki
  • 0,5 cebuli
  • 1 papryka
  • 1 szklanka śmietanki min. 30 proc.
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • 200 g sera tartego
  • 6 jajek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzewamy patelnie i podsmażamy na niej pokrojony w kostkę boczek.
  • Przekładamy na ręcznik papierowy.
  • Na patelnie po boczku wrzucamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
  • Smażymy około 10 minut.
  • Dodajemy posiekaną cebulę i paprykę.
  • Smażymy około 5 minut.
  • Dorzuć z powrotem boczek i dodaj śmietanę praz przyprawy.
  • Gotuj przez kilka minut.
  • Jajka usmaż na osobnej patelni.
  • Ziemniaki zdejmujemy z ognia i dodajemy do nich ser.
  • Mieszamy, aż ser się rozpuści. Podajemy ziemniaki z jajkami.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej