Zamiast ziemniaków z gzikiem, wypróbuj ten przepis. Śródziemnomorskie smaki na wyciągnięcie ręki

Dieta wegetariańska
Proste wegetariańskie danie, które na długo pozostawi nas sytymi. Aromatyczne, pieczone ziemniaki w mundurkach z dodatkiem ubitej fety i szczypiorku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wystarczy zaledwie kilka składników, by móc się rozkoszować tym przepysznym daniem.
Pyszne ziemniaki z ubitą fetą. Idealny obiad dla każdego
Prosty i niedrogi obiad, który możemy w chwilę przygotować w domu. Pieczone ziemniaki w mundurkach z ubitą fetą to prawdziwe cudo. Smakują obłędnie, a są niesamowicie proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka kroków, by móc rozkoszować się tymi pysznymi ziemniaczkami.
Jest to ciekawa alternatywa dla znanych ziemniaków z gzikiem. Ubita feta jest niezwykle kremowa i nadaje ziemniakom ciekawego smaku. Dodatek czosnkowej oliwy jeszcze bardziej podbija smak naszych ziemniaków tworząc połączenie, które zasmakuje każdemu.
To proste danie nie będzie nas kosztowało kroci, a z pewnością na długo pozostawi nas z uczuciem sytości. Większość pracy wykona tu za nas nic innego, jak nasz piekarnik. Pieczenie również potrwa najdłużej, ponieważ ziemniaki będą musiały siedzieć w piekarniku około godziny. Musimy jednak pilnować, by były chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
Jeśli więc szukasz inspiracji na wegetariański obiad, lub chcesz zaskoczyć rodzinę ciekawym dodatkiem, to ziemniaczki sprawdzą się perfekcyjnie.
SKŁADNIKI
- 4 większe ziemniaki
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 200 g sera feta
- 200 g jogurtu greckiego
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka pieprzu.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
- Ziemniaki dokładnie nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy przez około godzinę.
- Oliwę z oliwek mieszamy z solą i posiekanym czosnkiem.
- Ziemniaki nacinamy i smarujemy mieszanką.
- Pieczemy ok. 15 minut.
- Fetę wrzucamy do miski.
- Dodajemy jogurt i ubijamy mikserem.
- Dodajemy pieprz.
- Fetę układamy w nacięciu ziemniaków.
- Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.