Zamiast ziemniaków z gzikiem, wypróbuj ten przepis. Śródziemnomorskie smaki na wyciągnięcie ręki

Zamiast ziemniaków z gzikiem, wypróbuj tego przepisu. Śródziemnomorskie smaki na wyciągnięcie ręki
Autor: Shutterstock.com Zamiast ziemniaków z gzikiem, wypróbuj tego przepisu. Śródziemnomorskie smaki na wyciągnięcie ręki
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Proste wegetariańskie danie, które na długo pozostawi nas sytymi. Aromatyczne, pieczone ziemniaki w mundurkach z dodatkiem ubitej fety i szczypiorku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wystarczy zaledwie kilka składników, by móc się rozkoszować tym przepysznym daniem.

Pyszne ziemniaki z ubitą fetą. Idealny obiad dla każdego

Prosty i niedrogi obiad, który możemy w chwilę przygotować w domu. Pieczone ziemniaki w mundurkach z ubitą fetą to prawdziwe cudo. Smakują obłędnie, a są niesamowicie proste w przygotowaniu. Wystarczy kilka kroków, by móc rozkoszować się tymi pysznymi ziemniaczkami.

Jest to ciekawa alternatywa dla znanych ziemniaków z gzikiem. Ubita feta jest niezwykle kremowa i nadaje ziemniakom ciekawego smaku. Dodatek czosnkowej oliwy jeszcze bardziej podbija smak naszych ziemniaków tworząc połączenie, które zasmakuje każdemu.

To proste danie nie będzie nas kosztowało kroci, a z pewnością na długo pozostawi nas z uczuciem sytości. Większość pracy wykona tu za nas nic innego, jak nasz piekarnik. Pieczenie również potrwa najdłużej, ponieważ ziemniaki będą musiały siedzieć w piekarniku około godziny. Musimy jednak pilnować, by były chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.

Jeśli więc szukasz inspiracji na wegetariański obiad, lub chcesz zaskoczyć rodzinę ciekawym dodatkiem, to ziemniaczki sprawdzą się perfekcyjnie.

SKŁADNIKI

  • 4 większe ziemniaki
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g sera feta
  • 200 g jogurtu greckiego
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka pieprzu.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
  • Ziemniaki dokładnie nakłuwamy widelcem.
  • Pieczemy przez około godzinę.
  • Oliwę z oliwek mieszamy z solą i posiekanym czosnkiem.
  • Ziemniaki nacinamy i smarujemy mieszanką.
  • Pieczemy ok. 15 minut.
  • Fetę wrzucamy do miski.
  • Dodajemy jogurt i ubijamy mikserem.
  • Dodajemy pieprz.
  • Fetę układamy w nacięciu ziemniaków.
  • Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej