Ubita feta z oliwkową salsą to idealny pomysł na przekąskę. Zdrowy dip zasmakuje każdemu

2024-03-13
Kinga Goldstein
Ubita feta z oliwkową tapenadą to idealny pomysł na przekąskę. Zdrowy dip zasmakuje każdemu
Autor: Shutterstock.com Pyszny dip z fety. Idealny na przekąskę
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dipy są hitem każdej posiadówki. Warto więc zadbać, by nasi goście mieli do wyboru kilka rodzajów ciekawych past i sosów, w których mogą zamoczyć sobie chipsa, warzywa czy kawałek chleba. Ciekawą propozycją może być ubita feta z oliwkową salsą. Jest to nie tylko zdrowa pozycja, ale również niezwykle smaczna. Podpowiadamy, jak można ją przygotować i zaskoczyć naszych gości.

Składniki do ubitej fety z salsą z oliwek

Dipy są świetnym pomysłem nie tylko na przekąskę, ale również na najróżniejsze imprezy czy spotkania. Jeśli więc mają przyjść do nas goście, warto przygotować kilka różnych past i sosów, by mieć w czym zamoczyć czipsy czy kawałek chleba. Ciekawą propozycją jest ubita feta z salsą z oliwek. Nie tylko świetnie smakuje, ale jest również zdrowa. Co więcej, przygotowanie jej jest bardzo proste i z pewnością zasmakuje naszym gościom. By ją przygotować, będziemy potrzebować:

  • fetę
  • jogurt grecki
  • mięte
  • sok z cytryny
  • skórkę z cytryny
  • czarne oliwki
  • świeże ogórki
  • pomidora
  • czerwoną cebulę
  • oliwę z oliwek
  • sól i pieprz

Jak przygotować ubitą fetę z salsą z oliwek?

By zrobić ubitą fetę, wkładamy nasz ser do blendera, dodajemy jogurt grecki, sok i skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek. Wszystko blendujemy, aż do połączenia składników. Ubita feta powinna być gładka i bez żadnych grudek. Teraz możemy przygotować naszą salsą. Ogórki, pomidora, czerwoną cebulkę, oliwki i mięte drobno kroimy i wrzucamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Ubita fetę wykładamy na talerz bądź do miski, a na nią nakładamy salsą . Całość można jeszcze skropić oliwą z oliwek. Możemy podawać z nachosami, bagietką, krakersami czy pitą. Goście z pewnością będą zachwyceni tak przygotowanym dipem.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie tradycyjnej fety
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • Skórka z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 świeże ogórki
  • 1 duży pomidor
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 150 gram czarnych oliwek
  • 6 liści świeżej mięty
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do blendera wrzucamy rozdrobnioną palcami fetę, jogurt grecki, oliwę z oliwek oraz skórkę i 1 łyżkę soku z cytryny.
  • Całość blendujemy przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą, a dip będzie gładki.
  • Ogórki, pomidory, cebulę, oliwki i miętę bardzo drobno kroimy.
  • Przekładamy do miski i dodajemy łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz. 
  • Dokładnie mieszamy.
  • Ubitą fetę wykładamy na większy talerz i wygładzamy.
  • Na górę kładziemy naszą salsę z oliwek.
  • Całość można podawać z pokrojoną bagietką, krakersami lub chlebkiem pita.
Zdrowe przekąski dla dzieci
Kinga Goldstein