Ubita feta z oliwkową salsą to idealny pomysł na przekąskę. Zdrowy dip zasmakuje każdemu
Dipy są hitem każdej posiadówki. Warto więc zadbać, by nasi goście mieli do wyboru kilka rodzajów ciekawych past i sosów, w których mogą zamoczyć sobie chipsa, warzywa czy kawałek chleba. Ciekawą propozycją może być ubita feta z oliwkową salsą. Jest to nie tylko zdrowa pozycja, ale również niezwykle smaczna. Podpowiadamy, jak można ją przygotować i zaskoczyć naszych gości.
i
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Składniki do ubitej fety z salsą z oliwek
Dipy są świetnym pomysłem nie tylko na przekąskę, ale również na najróżniejsze imprezy czy spotkania. Jeśli więc mają przyjść do nas goście, warto przygotować kilka różnych past i sosów, by mieć w czym zamoczyć czipsy czy kawałek chleba. Ciekawą propozycją jest ubita feta z salsą z oliwek. Nie tylko świetnie smakuje, ale jest również zdrowa. Co więcej, przygotowanie jej jest bardzo proste i z pewnością zasmakuje naszym gościom. By ją przygotować, będziemy potrzebować:
- fetę
- jogurt grecki
- mięte
- sok z cytryny
- skórkę z cytryny
- czarne oliwki
- świeże ogórki
- pomidora
- czerwoną cebulę
- oliwę z oliwek
- sól i pieprz
Jak przygotować ubitą fetę z salsą z oliwek?
By zrobić ubitą fetę, wkładamy nasz ser do blendera, dodajemy jogurt grecki, sok i skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek. Wszystko blendujemy, aż do połączenia składników. Ubita feta powinna być gładka i bez żadnych grudek. Teraz możemy przygotować naszą salsą. Ogórki, pomidora, czerwoną cebulkę, oliwki i mięte drobno kroimy i wrzucamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Ubita fetę wykładamy na talerz bądź do miski, a na nią nakładamy salsą . Całość można jeszcze skropić oliwą z oliwek. Możemy podawać z nachosami, bagietką, krakersami czy pitą. Goście z pewnością będą zachwyceni tak przygotowanym dipem.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie tradycyjnej fety
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- Skórka z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 świeże ogórki
- 1 duży pomidor
- 0,5 czerwonej cebuli
- 150 gram czarnych oliwek
- 6 liści świeżej mięty
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera wrzucamy rozdrobnioną palcami fetę, jogurt grecki, oliwę z oliwek oraz skórkę i 1 łyżkę soku z cytryny.
- Całość blendujemy przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą, a dip będzie gładki.
- Ogórki, pomidory, cebulę, oliwki i miętę bardzo drobno kroimy.
- Przekładamy do miski i dodajemy łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz.
- Dokładnie mieszamy.
- Ubitą fetę wykładamy na większy talerz i wygładzamy.
- Na górę kładziemy naszą salsę z oliwek.
- Całość można podawać z pokrojoną bagietką, krakersami lub chlebkiem pita.