Ubita feta z oliwkową salsą to idealny pomysł na przekąskę. Zdrowy dip zasmakuje każdemu
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dipy są hitem każdej posiadówki. Warto więc zadbać, by nasi goście mieli do wyboru kilka rodzajów ciekawych past i sosów, w których mogą zamoczyć sobie chipsa, warzywa czy kawałek chleba. Ciekawą propozycją może być ubita feta z oliwkową salsą. Jest to nie tylko zdrowa pozycja, ale również niezwykle smaczna. Podpowiadamy, jak można ją przygotować i zaskoczyć naszych gości.
Składniki do ubitej fety z salsą z oliwek
Dipy są świetnym pomysłem nie tylko na przekąskę, ale również na najróżniejsze imprezy czy spotkania. Jeśli więc mają przyjść do nas goście, warto przygotować kilka różnych past i sosów, by mieć w czym zamoczyć czipsy czy kawałek chleba. Ciekawą propozycją jest ubita feta z salsą z oliwek. Nie tylko świetnie smakuje, ale jest również zdrowa. Co więcej, przygotowanie jej jest bardzo proste i z pewnością zasmakuje naszym gościom. By ją przygotować, będziemy potrzebować:
- fetę
- jogurt grecki
- mięte
- sok z cytryny
- skórkę z cytryny
- czarne oliwki
- świeże ogórki
- pomidora
- czerwoną cebulę
- oliwę z oliwek
- sól i pieprz
Jak przygotować ubitą fetę z salsą z oliwek?
By zrobić ubitą fetę, wkładamy nasz ser do blendera, dodajemy jogurt grecki, sok i skórkę z cytryny oraz oliwę z oliwek. Wszystko blendujemy, aż do połączenia składników. Ubita feta powinna być gładka i bez żadnych grudek. Teraz możemy przygotować naszą salsą. Ogórki, pomidora, czerwoną cebulkę, oliwki i mięte drobno kroimy i wrzucamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Ubita fetę wykładamy na talerz bądź do miski, a na nią nakładamy salsą . Całość można jeszcze skropić oliwą z oliwek. Możemy podawać z nachosami, bagietką, krakersami czy pitą. Goście z pewnością będą zachwyceni tak przygotowanym dipem.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie tradycyjnej fety
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- Skórka z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 świeże ogórki
- 1 duży pomidor
- 0,5 czerwonej cebuli
- 150 gram czarnych oliwek
- 6 liści świeżej mięty
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera wrzucamy rozdrobnioną palcami fetę, jogurt grecki, oliwę z oliwek oraz skórkę i 1 łyżkę soku z cytryny.
- Całość blendujemy przez kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą, a dip będzie gładki.
- Ogórki, pomidory, cebulę, oliwki i miętę bardzo drobno kroimy.
- Przekładamy do miski i dodajemy łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz.
- Dokładnie mieszamy.
- Ubitą fetę wykładamy na większy talerz i wygładzamy.
- Na górę kładziemy naszą salsę z oliwek.
- Całość można podawać z pokrojoną bagietką, krakersami lub chlebkiem pita.