Biały sos czosnkowy do pizzy: jak zrobić sos do pizza bianca

2021-03-29
Biały sos czosnkowy do pizzy: jak zrobić sos do pizza bianca
Autor: Shutterstock Biały sos domowy do pizzy
łatwy
20 min
4

Kochamy pizzę. I czosnek. I dużo sera. I uwielbiamy pizza bianca, odmianę pizzy z białym, zamiast pomidorowego sosem. Mamy nadzieję, że Wy też! Ten biały sos do pizzy jest absolutnie genialny i wydajny. I niezwykle łatwy do zrobienia! W zaledwie kilka minut otrzymacie kremowy sos do pizzy gotowy do użycia lub do przechowywania na później! Oto przepis, jak zrobić biały sos czosnkowy do pizzy. Niżej znajdziecie kilka porad, jak go używać i z czym łączyć. Częstujcie się przepisem i bierzcie dokładkę!

Jak używać białego sosu?

Białym sosem, tak jak czerwonym pomidorowym smaruje surowy blat ciasta na pizzę. Na wierzchu układamy dodatki, posypujemy serem i do piekarnika. 

Wypróbuj przepis: Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

Jakie dodatki pasują do białego sosu?

Z naszym beszamelowym sosem czosnkowym najlepiej komponują się grzyby. Idealne są kurki, które również lubią się z czosnkiem. Ale śmiało można wykorzystać pieczarki. Pasuje również boczek i długo dojrzewające wędliny, jak szynka parmeńska lub szwarcwaldzka. 

Z białym sosem dobrze współgrają różne sery, jak w kultowej pizzy quattro formaggi. Cztery najlepsze sery? Naszym zdaniem koniecznie musza się znaleźć: lekki twarożek, dojrzały ser żółty, ser z przerostem niebieskiej pleśni oraz twardy ser żółty. Jeśli kochacie pizzę tak, jak my, to świetnie dobierzecie pasujące do sosu dodatki.

Przepis na biały sos

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki parmezanu startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozpuść masło w małym rondelku. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund.
  • Dodaj mąkę i przyprawy. Energicznie wymieszaj.
  • Powoli dodawaj mleko, cały czas mieszając, aż wszystko razem połączy się w kremowy sos.
  • Zdejmij z ognia, dodaj starty ser i mieszaj, aż sos będzie gładki.
  • Możesz go użyć od razu lub przechować do 3 dni w lodówce.
Jak zrobić prawdziwą włoską pizzę - przepis na ciasto z Focaccia Ristorante