Najlepszy sos pieczarkowo-śmietanowy do mięsa
2022-03-17
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak zrobić najlepszy sos do pieczonego mięsa? To proste. Najłatwiejszy i najszybszy do przygotowania jest sos pieczarkowo-śmietanowy. Bazą tego sosu są podsmażone pieczarki oraz kwaśna śmietana. Zobaczcie łatwy przepis na genialny sos do każdego rodzaju mięsa obiadowego!
SKŁADNIKI
- 500 g pieczarek
- 4 łyżki masła
- 2 średnie cebule
- 200 ml śmietany 18%
- 100 ml gorącej wody
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki pokroić na ćwiartki lub na pionowe plasterki. Cebulę posiekać drobno.
- Na patelni rozgrzać masło. Dodać pieczarki i smażyć do chwili, gdy odparuje cały uwolniony przez grzyby płyn.
- Następnie dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Wlać wodę i dusić przez 10 minut. Następnie zdjać z ognia.
- Dodać śmietanę. Przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawać do pieczonego mięsa, steków wieprzowych lub mielonych kotletów. Smacznego!
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie