Najlepszy sos pieczarkowo-śmietanowy do mięsa

Najlepszy sos pieczarkowo-śmietanowy do mięsa
Autor: Shutterstock.com Najlepszy sos pieczarkowo-śmietanowy do mięsa
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jak zrobić najlepszy sos do pieczonego mięsa? To proste. Najłatwiejszy i najszybszy do przygotowania jest sos pieczarkowo-śmietanowy. Bazą tego sosu są podsmażone pieczarki oraz kwaśna śmietana. Zobaczcie łatwy przepis na genialny sos do każdego rodzaju mięsa obiadowego! 

SKŁADNIKI

  • 500 g pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • 200  ml śmietany 18%
  • 100 ml gorącej wody
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki pokroić na ćwiartki lub na pionowe plasterki. Cebulę posiekać drobno. 
  • Na patelni rozgrzać masło. Dodać pieczarki i smażyć do chwili, gdy odparuje cały uwolniony przez grzyby płyn.
  • Następnie dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. 
  • Wlać wodę i dusić przez 10 minut. Następnie zdjać z ognia. 
  • Dodać śmietanę. Przyprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Podawać do pieczonego mięsa, steków wieprzowych lub mielonych kotletów. Smacznego! 
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie

10 najlepszych przepisów na dania z pieczarkami według naszych czytelników

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej