Esencjonalna zupa niebecz z kiszoną kapustą: specjalność kuchni lubuskiej
2021-03-29
![Zupa niebecz](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-cNoX-6LGz-ko3v_zupa-niebecz-664x442.jpg)
łatwy
60 min
4
Zupa niebecz to specjalność kuchni lubuskiej. Aromatyczna i esencjonalna dzięki dodatkowi kiełbasy, grzybów suszonych i przypraw. Podawana jest z ugotowaną z przyprawami kapustą kiszoną. Oryginalna i pyszna, w sam raz na obiad!
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Zupa:
- 2 kg kości,
- 0,7 kg kiełbasy, np. śląskiej,
- seler,
- 2 pory,
- 4 pietruszki (korzeń),
- 2 marchewki,
- 2 kg ziemniaków,
- 0,2 kg grzybów suszonych,
- sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.
- Kapusta:
- 1,5 kg kapusty kiszonej,
- liść laurowy, kminek, ziele angielskie, sól, pieprz czarny mielony,
- smalec
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kości i włoszczyzny pokrojonej na kawałki ugotować na wolnym ogniu wywar doprawiony solą, liściem laurowym i zielem angielskim.
- Grzyby opłukać, namoczyć w niewielkiej ilości wody. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w dość cienkie plastry.
- Grzyby i ziemniaki ugotować w przecedzonym wywarze dodając pod koniec gotowania majeranek i pokrojoną w plasterki kiełbasę.
- Kiszoną kapustę zalać w garnku wodą sięgającą powierzchni kapusty, dodać łyżeczkę soli i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i kminku.
- Gdy będzie miękka odcedzić, dodać smalec, pieprz, sól i kilka minut dusić na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Zupę podać na głębokim talerzu z dodatkiem kapusty.