Papryka

Od Meksyku po Daleki Wschód - papryka gości w wielu kuchniach na świecie. W Europie szczególną sympatią darzą ją Węgrzy. Dostępna w różnych kolorach i stopniach ostrości, potrafi dodać bigla każdej niepozornej przyprawie. Ponadto jest bardzo zdrowa! Idealnie sprawdza się na surowo, ale też pieczona czy smażona.

Papryka

Najlepsze przekąski cebulowo-serowe: przepis na indyjskie bhaji

Najlepsze przekąski cebulowo-serowe jakie kiedykolwiek jedliśmy podano nam w indyjskiej restauracji. Ten prosty przepis na indyjskie bhaji w nieco zmodyfikowanej formie, zachwyci każdego smakosza. Ciasto z mąki z ciecierzycy (z grochu włoskiego) doskonale się klei bez dodatku jajek. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Potrawka z cukinii z wódką wg pomysłu Michała Bałazego

Kolejna propozycja z warsztatów foodparingowych z Michałem Bałazym - tym razem bezmięsnie. Potrawka z cukinii z tofu i wódką. Tę propozycję najlepiej podać z pszeniczną kaszą i odrobiną czarnuszki.

Kurczak pieczony po bałkańsku w sosie paprykowo-grzybowym

Kurczak pieczony w sosie paprykowo-grzybowym to danie zaczerpnięte z kuchni serbskiej. Jest łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Najlepiej podawać go z makaronem typu wstążki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszna papryka nadziewana wołowiną i ryżem

W papryce można zapiec również farsze. My proponujemy wołowinę z ryżem i rodzynkami, ale może to być gotowe chili con carne lub farsz warzywny. Potrawą napełniamy wydrążone papryki i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Takie papryki podajemy jako danie obiadowe z ryżem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Obłędny makaron w sosie pomidorowym z kiełbasą

Obłędny makaron w sosie pomidorowym z kiełbasą to sycące danie na chłodniejszy dzień. Dodatek ostrej papryczki zamienia zwykły obiad w rozgrzewające danie na pocieszenie. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka z pieczonego kurczaka z sosem curry

Sałatka z pieczonego kurczaka z sosem curry świetnie sprawdzi się zarówno jako przystawka na przyjęciu, jak i danie lunchowe do pracy. Soczysty pieczony kurczak w towarzystwie świeżych warzyw i aromatycznego sosu tworzą prawdziwą harmonię smaków i zapachów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Gulasz kartoflany - treściwy obiad z ziemniaków z winną nutą

Wystarczy kilka warzyw, a by przygotować smaczny i niedrogi gulasz kartoflany. Jeśli chcemy daniu nadać nieco eleganckiej, winnej nuty dodajmy do niego odrobinę czerwonego wina. To świetny sposób na podkreślenie smaku warzyw a także pomysł na wykorzystanie resztek wina.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ryżowa patelnia z kurczakiem i czerwoną fasolą

Ryżowa patelnia z kurczakiem i czerwoną fasolą to pyszne danie jednogarnkowe. Sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i posiłek wieczorny. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Obłędny gulasz z kiełbasy śląskiej z czarnuszką

Ziarna czarnuszki są bogate w pełen składników odżywczych olej. Są także bardzo aromatyczne. przyprawiony nimi zwykły gulasz nabiera charakteru i wyrazistości.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gulasz meksykański - znakomity obiad z mięsa mielonego, warzyw i fasoli

Szybkie danie jednogarnkowe w stylu południowoamerykańskim. Treściwie, smacznie i do syta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Strona 1 z 42