Surówka z białej kapusty do słoików - pyszna i zdrowa

2021-09-15
redakcja
Surówka z białej kapusty do słoików
Autor: Shutterstock Surówkę z białej kapusty można przygotować w słoikach i w razie potrzeby mieć na wyciągnięcie ręki.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z białej kapusty do słoików jest pyszna i zdrowa. Idealna, gdy brak czasu lub pomysłu na dodatek do obiadu. W razie potrzeby wyjmujesz ją po prostu ze słoika. Bardzo polecamy surówkę z białej kapusty z dodatkiem świeżych warzyw zamkniętą w słoikach i gotową do zjedzenia. 

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty (ok. 2 kg)
  • 2 marchewki
  • 2 białe cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki soli
  • czarny pieprz mielony
  •  
  • Zalewa:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do miski z kapustą.
  • Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski lub kostkę. Dodać do miski.
  • Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników. Wsypać 2 łyżki soli i wymieszać.
  • Składniki zalewy zagotować do rozpuszczenia cukru i zalać surówkę. Wymieszać, doprawić pieprzem i odstawić na godzinę.
  • Tak przygotowaną surówkę przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Więcej przepisów na surówki z kapusty:

Surówka z kapusty i papryki: chrupiąca i zdrowa

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

redakcja