Papryka marynowana z miodem - hit do słoika na zimę

2022-08-05
Papryka marynowana z miodem - hit do słoika na zimę
Autor: Shutterstock Papryka marynowana z miodem ma niepowtarzalny smak i aromat, jest też delikatna i jędrna
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Delikatna papryka marynowana z miodem zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za marynatami. Słodkawa, jędrna i pięknie się prezentująca. Warto wykorzystać letnią i jesienną obfitość papryki i przygotować kilka słoików na zimę!

SKŁADNIKI

  • czerwona, pomarańczowa lub żółta papryka,
  • ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, biała gorczyca
  • Zalewa:
  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki naturalnego miodu,
  • 2 łyżki soli niejodowanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą i osuszoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski lub na kawałki.
  • Do słoików wrzucamy gorczycę, listki laurowe i ziele (na litrowy słoik: ½ łyżeczki gorczycy, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego) i układamy kawałki papryki.
  • Składniki zalewy wlewamy do rondla, zagotowujemy i gorącą marynatą zalewamy paprykę.
  • Słoiki pasteryzujemy ok. 10 minut od zagotowania wody.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Polecamy także:

Przepis na paprykę marynowaną na zimę