Wzmocni odporność i poprawi nastrój. Przepis na tę zupę warto sobie zapisać
![Wzmocni odporność i poprawi nastrój. Przepis na tę zupę warto sobie zapisać](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-EYE1-Kpmw-72Xq_wzmocni-odpornosc-i-poprawi-nastroj-przepis-na-te-zupe-warto-sobie-zapisac-664x442.jpg)
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pyszną i rozgrzewającą zupę paprykową przygotujesz w dosłowni kilka chwil. Zachwyci ona nie tylko ciebie, ale również wszystkich domowników. W szczególności warto ją wypróbować teraz w okresie grypowym, ponieważ wypełniona jest witaminami i składnikami odżywczymi. Wpisze się w każdy smak.
Rozgrzewająca zupa na mroźne dni. Ta sprawdzi się idealnie
Pyszna zupa krem z papryki jest idealnym pomysłem w szczególności, gdy na dworze szaleje mróz. Ta zupa nie tylko nas rozgrzeje, ale również pomoże naszej zdrowotności. Znajdziemy w niej bowiem takie witaminy jak C, A, K, E i witaminy z grupy B.
Co więcej, nie da się zapobiec również o wysokiej zawartości potasu, wapnia oraz żelaza. Zupę tę można również nieco modyfikować. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki, świetnie wpasuje się tu papryczka jalapeno.
Dla tych, którzy mają ochotę zaszaleć, dodać można do niej również fety czy śmietany, by miała bardziej kremowy smak. Jak więcej ją przygotować?
Jak przygotować zupę paprykową? Prosty i pyszny przepis
Przede wszystkim paprykę kroimy i usuwamy z niej gniazda nasienne. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Kroimy również czosnek, nie obierając go. Pomidory i obraną cebulę kroimy w ćwiartki. Wszystko to ląduje na blaszce.
Polewamy warzywa oliwą z oliwek i doprawiamy. Pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut.
Następnie po ostudzeniu obieramy paprykę i wrzucamy ją do garnka. Dodajemy pomidory i cebulę, a czosnek wyciskamy. Zalewamy całość bulionem warzywnym i blendujemy. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy.
Zupa świetnie będzie się komponować również z grzankami czosnkowymi czy ze świeżymi bułkami.
SKŁADNIKI
- Kilogram czerwonej papryki
- 200 gram czerwonej cebuli
- 200 gram pomidorów
- główka czosnku
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- papryka wędzona, papryka słodka, sól, pieprz, oregano, tymianek
- opcjonalnie: papryka jalapeno, śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
- Układamy na blaszce skórką do góry.
- Jeśli chcemy możemy teraz dodać do nich pokrojoną na kawałki jalapeno.
- Główkę czosnku kroimy na pół (bez obierania).
- Cebule obieramy i kroimy na ćwiartki.
- Pomidory kroimy na 4 części.
- Warzywa kładziemy na blaszce i polewamy oliwą z oliwek.
- Przyprawiamy.
- Pieczemy około 30 minut, aż warzywa zmiękną.
- Kiedy lekko przestygną obieramy papryki ze skórek.
- Wrzucamy do większego garnka.
- Czosnek wyciskamy do garnka.
- Dodajemy cebulę i pomidory.
- Wlewamy bulion i doprawiamy
- Całość blendujemy na gładką zupę.
- Podgrzewamy przez 5-10 minut.