Papryka pieczona: przepis na przekąskę
2023-08-18
średni
40 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Papryka to bardzo zdrowe warzywo - zawiera 5 razy więcej witaminy C niż cytryna, a ponadto żelazo, cynk, fosfor i potas. Nadaje się do sałatek, na przetwory, a także do jedzenia na gorąco. Proponujemy pieczone papryki, obrane ze skórki i odpowiednio przyprawione. Pyszna i zdrowa przekąska za nieduże pieniądza gotowa!
SKŁADNIKI
- 4 jędrne, mięsiste papryki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka octu winnego
- sól, pieprz, oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Papryki umyć, położyć na blasze piekarnika wyłożonej folią aluminiową. Piec, aż skórka poczernieje, 2 razy obrócić paprykę.
- Upieczone włożyć do foliowego woreczka, zawiązać szczelnie, zostawić do ostygnięcia.
- Obrać papryki ze skórki, nasion i ogonków, podzielić wzdłuż na części. Paprykę obierać nad miseczką, żeby zebrać wyciekający sok. Układać w naczyniu z rantem.
- Z oliwy, wyciśniętego przez praskę czosnku, octu i przypraw zrobić sos, dodać sok z miseczki.
- Polać nim paprykę. Przykryć naczynie folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell