Papryka pieczona: przepis na przekąskę

2023-08-18
bibika
Papryka pieczona: przepis na przekąskę
Autor: Shutterstock Upieczoną paprykę obieramy ze skóry i marynujemy w kwaśnym sosie
średni
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Papryka to bardzo zdrowe warzywo - zawiera 5 razy więcej witaminy C niż cytryna, a ponadto żelazo, cynk, fosfor i potas. Nadaje się do sałatek, na przetwory, a także do jedzenia na gorąco. Proponujemy pieczone papryki, obrane ze skórki i odpowiednio przyprawione. Pyszna i zdrowa przekąska za nieduże pieniądza gotowa!

SKŁADNIKI

  • 4 jędrne, mięsiste papryki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz, oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Papryki umyć, położyć na  blasze piekarnika wyłożonej folią aluminiową. Piec, aż skórka poczernieje, 2 razy obrócić paprykę.
  • Upieczone włożyć do foliowego woreczka, zawiązać szczelnie, zostawić do ostygnięcia.
  • Obrać papryki ze skórki, nasion i ogonków, podzielić wzdłuż na części. Paprykę obierać nad miseczką, żeby zebrać wyciekający sok. Układać w naczyniu z rantem.
  • Z oliwy, wyciśniętego przez praskę czosnku, octu i przypraw zrobić sos, dodać sok z miseczki.
  • Polać nim paprykę. Przykryć naczynie folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
bibika