Papryka marynowana - przepis na paprykę w słoikach na zimę

Jak zrobić marynowaną paprykę?
Autor: Shutterstock Paprykę marynowaną przygotowuje się łatwo i szybko - warto to zrobić, by zimą cieszyć się jej smakiem
łatwy
30 min
4

Papryka jest niezwykle zdrowa, a zakonserwowana stanowi doskonały dodatek do serów, wędlin, kanapek i dań obiadowych. Możemy się nią raczyć przez całą zimę. Przekonaj się, że zrobienie papryki marynowanej wcale nie jest trudne. Poznaj przepis na marynowaną paprykę.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku należy umyć paprykę, usunąć gniazda nasienne oraz białe włókna. Pokroić ją i sparzyć wrzątkiem.
  • Następnie trzeba przygotować zalewę. Bierzemy 5 szklanek wody, szklankę octu, cukier i łyżkę soli. Całość zagotować.
  • Paprykę należy ciasno ułożyć w słoikach i zalać gorącą zalewą. Do każdego słoika dołożyć pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gorczycę. Na koniec wlać łyżkę oleju i pozamykać słoiki.
  • Następnie pasteryzować 10-15 minut w gorącej wodzie i gotowe.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Polecamy też:

Papryka marynowana z miodem - hit do słoików na zimę

Marynowana sałatka cukiniowa z papryką - do słoików na zimę

Marmolada paprykowa z jabłkami: oryginalny przepis

Leczo z fasolką szparagową - przepis na danie do słoika

Kabaczek i papryka marynowane z owocami na zimę