Zupa gyros z kurczakiem. Domowa zupa à la kebab doda energii i poprawi humor
Domowa zupa gyros, znana także jako zupa à la kebab, to pożywne danie jednogarnkowe, pełne aromatycznych przypraw. Dzięki orientalnym dodatkom, zupa ta z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych smaków rodem z Bałkanów i Bliskiego Wschodu.
Zalety zupy gyros
Zupa gyros to sycące danie jednogarnkowe, które można przygotować w stosunkowo krótkim czasie, idealne na rodzinny obiad. Bogata w aromatyczne przyprawy, takie jak papryka, czosnek, kmin rzymski i oregano, wprowadza intensywne, orientalne smaki inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu.
Zupa gyros jest również wszechstronna – można ją wzbogacić o różnorodne warzywa, inne niż kurczak rodzaje mięsa czy dodatki, co sprawia, że łatwo dostosować ją do własnych upodobań. To także doskonałe rozwiązanie na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i pożywnego.
Zupa zapożycza swą nazwę od gyros, greckiej odmiany tureckiego kebabu, który swój niepowtarzalny smak zawdzięcza mieszance przypraw, w skład której wchodzą: czosnek, ziarna kolendry, gorczyca biała, papryka słodka, kozieradka, rozmaryn, oregano, tymianek, chili i pieprz czarny. To właśnie dodatek tych przypraw czyni smak zupy wyjątkowym.
SKŁADNIKI
- 600 g mięsa z udek kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1-2 pomidory
- 1 cebula
- 200 g śmietany
- 1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu)
- 1 przyprawa gyros (dobrej jakości) lub 3 łyżeczki mieszanki przyprawy: czosnek, ziarna kolendry, gorczyca biała, papryka słodka, kozieradka, rozmaryn, oregano, tymianek, chili i pieprz czarny
- natka pietruszki do dekoracji
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso myjemy, kroimy w paseczki lub w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy.
- Po usmażeniu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na parę godzin lub na noc do lodówki.
- Papryki oraz cebulę kroimy w kostkę i dusimy na patelni, pod koniec dodajemy obranego i również pokrojonego w kostkę pomidora.
- Do garnka przekładamy uduszone warzywa, mięso ze śmietaną, całość zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 15 min.
- Zupę podajemy z natką pietruszki i podgrzanym na suchej patelni chlebkiem pita lub lawasz.