Czeskie utopence, czyli marynowane parówki. Przepis na oryginalną przekąskę do piwa i nie tylko

Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Czeskie utopence, czyli topielce, to pomysł na przekąskę zaczerpnięty z kuchni czeskiej, gdzie stanowią obowiązkową przekąskę do piwa. Utopence to marynowane z warzywami i ostrymi przyprawami parówki lub serdelki. Topielce wybornie smakują, a ich przygotowanie nie jest trudne. Oto prosty przepis na czeskie utopence.
Czym są utopence?
Utopence to tradycyjna przekąska pochodząca z kuchni czeskiej, którą serwuje się w czeskich piwiarniach jako dodatek do kufla złotego napoju. Są to małe parówki lub serdelki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie z cebuli, octu, oleju, warzyw i przypraw. Nazwa przekąski dosłownie oznacza "utopieńcy" i nawiązuje do wyglądu parówek zanurzonych w aromatycznej zalewie.
Jak zrobić utopence?
Przepis na tę wyśmienitą czeską przekąskę nie jest trudny i nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Jest tylko jeden minut. Trzeba poczekać tydzień, aby poznać smak topielców. Przez ten czas parówki idealnie się zamarynują i przejdą smakiem przypraw i warzyw.
Jak się robi domowe utopence? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Receptura jest tak łatwa, że każdy poradzi sobie ze zrobieniem czeskiej przekąski z parówek.
- 1. krok - przygotowanie zalewy
- 2. krok - pokrojenie warzyw
- 3. krok - umieszczenie w słoiku warzyw i parówek oraz wlanie marynaty
- 4. krok - odstawienie słoika na tydzień
SKŁADNIKI
- Utopence:
- 1/2 kg małych parówek lub serdelków
- 4 cebule
- 3 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- Zalewa:
- 750 ml wody
- 150 ml octu
- 2 łyżki pieprzu ziarnistego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 liście laurowe
- 7 kulek ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki zalewy umieścić w rondelku. Przykryć, zagotować i odstawić do ostygnięcia.
- Cebulę pokroić w krążki. Papryczki chili i czosnek pokroić w plastry.
- W słoiku układać warstwy z cebuli, papryczek chili i czosnku. Włożyć parówki i wlać ostudzoną zalewę.
- Słoik mocno zakręcić i odstawić na dobę w temperaturze pokojowej. Następnie odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni, np. do spiżarni lub wstawić do kuchennej szafki.
- Po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Podawać jako przekąskę do piwa.