Czeskie utopence, czyli marynowane parówki: przekąska do piwa

czeskie utopence
Autor: Shutterstock Parówki można naciąć i nadziać cebulą, papryką i czosnkiem.
łatwy
20 min
4

Czeskie utopence, czyli topielce, to pomysł na przekąskę zaczerpnięty z kuchni południowych sąsiadów. Utopence to marynowane z warzywami i ostrymi przyprawami parówki lub serdelki. Parówkowe topielce wybornie smakują, szczególnie przy szklance piwa w gronie przyjaciół. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki na zalewę łączymy ze sobą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, odstawiamy do ostygnięcia.
  • Cebulę kroimy w krążki, papryki i czosnek w plastry. W słoiku układamy na zmianę cebulę, papryczki, czosnek i parówki.  Zalewamy ostudzoną zalewą.
  • Słoik odstawiamy na 1 dobę w temperaturze pokojowej. Później przestawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni, po których parówki będą gotowe do spożycia. Przechowujemy w lodówce.
Jeleń zaatakował czeskich myśliwych i... ukradł im broń

Przekąski kibica: 5 pysznych i łatwych przegryzek owiniętych boczkiem

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej