Czeskie utopence, czyli marynowane parówki. Przepis na oryginalną przekąskę do piwa i nie tylko

czeskie utopence
Autor: Shutterstock, Shutterstock Parówki można naciąć i nadziać cebulą, papryką i czosnkiem.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Czeskie utopence, czyli topielce, to pomysł na przekąskę zaczerpnięty z kuchni czeskiej, gdzie stanowią obowiązkową przekąskę do piwa. Utopence to marynowane z warzywami i ostrymi przyprawami parówki lub serdelki. Topielce wybornie smakują, a ich przygotowanie nie jest trudne. Oto prosty przepis na czeskie utopence. 

Czym są utopence?

Utopence to tradycyjna przekąska pochodząca z kuchni czeskiej, którą serwuje się w czeskich piwiarniach jako dodatek do kufla złotego napoju. Są to małe parówki lub serdelki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie z cebuli, octu, oleju, warzyw i przypraw. Nazwa przekąski dosłownie oznacza "utopieńcy" i nawiązuje do wyglądu parówek zanurzonych w aromatycznej zalewie.

Jak zrobić utopence?

Przepis na tę wyśmienitą czeską przekąskę nie jest trudny i nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać. Jest tylko jeden minut. Trzeba poczekać tydzień, aby poznać smak topielców. Przez ten czas parówki idealnie się zamarynują i przejdą smakiem przypraw i warzyw.

Jak się robi domowe utopence? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Receptura jest tak łatwa, że każdy poradzi sobie ze zrobieniem czeskiej przekąski z parówek.

  • 1. krok - przygotowanie zalewy
  • 2. krok - pokrojenie warzyw
  • 3. krok - umieszczenie w słoiku warzyw i parówek oraz wlanie marynaty
  • 4. krok - odstawienie słoika na tydzień

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki zalewy umieścić w rondelku. Przykryć, zagotować i odstawić do ostygnięcia.
  • Cebulę pokroić w krążki. Papryczki chili i czosnek pokroić w plastry.
  • W słoiku układać warstwy z cebuli, papryczek chili i czosnku. Włożyć parówki i wlać ostudzoną zalewę.
  • Słoik mocno zakręcić i odstawić na dobę w temperaturze pokojowej. Następnie odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni, np. do spiżarni lub wstawić do kuchennej szafki.
  • Po otwarciu przechowywać w lodówce.
  • Podawać jako przekąskę do piwa.
Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej