Czeskie utopence, czyli marynowane parówki: przekąska do piwa
2021-11-23
łatwy
20 min
4
Czeskie utopence, czyli topielce, to pomysł na przekąskę zaczerpnięty z kuchni południowych sąsiadów. Utopence to marynowane z warzywami i ostrymi przyprawami parówki lub serdelki. Parówkowe topielce wybornie smakują, szczególnie przy szklance piwa w gronie przyjaciół.
SKŁADNIKI
- Utopence:
- 1/2 kg małych parówek / serdelków
- 4 cebule
- 3 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- Zalewa:
- 150 ml octu
- 750 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki pieprzu ziarnistego
- 3 liście laurowe
- 7 kulek ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki na zalewę łączymy ze sobą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, odstawiamy do ostygnięcia.
- Cebulę kroimy w krążki, papryki i czosnek w plastry. W słoiku układamy na zmianę cebulę, papryczki, czosnek i parówki. Zalewamy ostudzoną zalewą.
- Słoik odstawiamy na 1 dobę w temperaturze pokojowej. Później przestawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni, po których parówki będą gotowe do spożycia. Przechowujemy w lodówce.
Jeleń zaatakował czeskich myśliwych i... ukradł im broń