Parówki - czy powinno się je jeść? Jak wybrać parówki z dobrym składem?

2021-10-07 15:11

Z parówkami większość z nas ma duży problem. Bo prawie każdy lubi je jeść - są całkiem smaczne i błyskawicznie się jej przygotowuje. Ale z drugiej strony powszechna jest opinia, że nie ma w nich nic wartościowego, wręcz przeciwnie - mogą szkodzić. Czy da się znaleźć takie parówki, które nie tylko nie będą szkodzić zdrowiu, ale dostarczą nam wartości odżywczych? Sprawdźmy!

Parówki - czy warto jej jeść? Jak wybierać parówki?
Autor: Shutterstock Parówki nie mają dobrej sławy, a mimo to przez wiele osób są bardzo lubiane. Jak wybrać te z dobrym składem?

Spis treści

  1. Dlaczego lubimy parówki?
  2. Czy taka parówka straszna?
  3. Jak wybrać dobre parówki?

Dlaczego lubimy parówki?

Parówki to rodzaj kiełbasek, o bardzo drobno zmielonej strukturze. Są łagodne w smaku, łatwo się je gryzie, można je zjeść na zimno lub na ciepło. Możliwości jest sporo. Zazwyczaj jemy je na śniadanie, kolację, lub jako szybką przekąskę między posiłkami. Choć są i tacy, którzy potrafią wyczarować z nich pełne obiadowe dania.

Gust to kwestia indywidualna, ale nie da się ukryć, że większość z nas parówki lubi, bądź lubiła. Oczywiście dopóki nie poczytała lub nie obejrzała filmiku o tym jak - i przede wszystkim - z czego się je produkuje.

Czy taka parówka straszna?

I tak, i nie. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób i z czego została wyprodukowana. Jeszcze kilka lat temu nie mieliśmy specjalnego wyboru pod tym względem. Parówki składały się głównie z MOM czyli mięsa oddzielonego mechanicznie (które mięsem tak naprawdę nie jest, zawiera natomiast skóry, ścięgna, chrząstki, tkankę łączną, a nawet fragmenty kości). Okraszone były zaś niemalże całą tablicą Mendelejewa, aby uzyskać znośny smak i odpowiednią strukturę, przy ekstremalnie niskich kosztach produkcji. Nie ma co się oszukiwać, takie produkty nadal są na rynku. Jeśli wybieramy te najtańsze, z pewnością na nie trafimy.

Czasy się jednak zmieniają, wzrasta świadomość konsumentów na temat tego, co jest żywnością, a co jedynie zapychaczem, więc producenci również nie stoją w miejscu. Oferta wymaga zmian i wielu producentów zdaje sobie z tego sprawę. Świadomy konsument powinien z tego korzystać. Trzeba jednak poświęcić chwilkę na przeczytanie etykiety, porównanie składu i wybranie produktu, który żywnością jest, a nie jedynie ją udaje.

Jak wybrać dobre parówki?

Przede wszystkim zapomnijmy o MOM lub MDOM. To ważne aby wyeliminować ten mięsopodobny składnik, zwłaszcza że na rynku dostępnych jest coraz więcej parówek o 80, a nawet 90-procentowej zawartości mięsa. Skoro możemy kupić parówki z mięsa, to po co faszerować się tworem mięsopodobnym. Kiedy znajdziemy już te bez MOM, popatrzmy na resztę składu. Dobrym i wygodnym rozwiązaniem jest wybieranie produktu o najkrótszej liście składników. Jeśli chcemy bardziej wgłębić się w temat nauczmy się rozpoznawać substancje, które mogą, ale nie muszą być zawarte w parówkach. I lepiej jak nie są. Unikajmy fosforanów (E450 do E453 - substancje wiążące wodę), i azotynów (substancje konserwujące) oraz substancji poprawiających wygląd i smak produktu (karageny, koszenile, glutaminian sodu, glukoza). Wbrew pozorom da się wyprodukować parówki bez tych ulepszaczy. A takie można podawać od czasu do czasu nawet dzieciom.

Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE