Czeska kuchnia: knedlíky i mięso
Czesi w swojej kuchni preferują knedlíky, które przygotowują na wiele sposobów, wypełniając zarówno owocami jak i wytrawnymi farszami, podobnie jak my, nasze knedle. Podstawowym jednak wariantem jest pszenna bułka gotowana na parze, krojona później na plastry i polewana sosem, takie knedlíky to podstawowy dodatek do dań mięsnych. Czeskie knedlíky są dość łatwe do przygotowania, ale ich najważniejszy składnik to grubo mielona mąka (hrubá mouka). Dostać ją można w każdym czeskim sklepie.
Kuchnia czeska jest dość tłusta. Królują potrawy mięsne, tj. svíčková - czyli polędwica wołowa z sosem śmietankowym, gulasz czy golonka. Zasiadając za stołem na Południowych Morawach warto spróbować pieczonej gęsi. Pečená hodová husa podawana jest zwyczajowo z knedlikiem. Można oczywiście zamawiać ją przez cały rok, ale Czechy należą do tej samej strefy kulturowej co Węgry i Austria, celebrują więc dzień św. Marcina (11 listopada). Zjada się w tym okresie niezliczoną ilość gęsich potraw – zup, solidnych drugich dań, i lżejszych potrawek z podrobów.
Kuchnia czeska: zupy, ser i desery
W czeskiej kuchni zupy są ostre i pożywne. Najpopularniejsze to: kartoflanka, zupa czosnkowa, zupa gulaszowa, zupa z soczewicy. Danie bezmięsne serwowane w czeskich restauracjach to smażony ser. Dzieci chętnie zamawiają racuchy (lívance) i naleśniki (palačinky). Popularny deser czeski to buchty, czyli bułeczki drożdżowe ze słodkim nadzieniem. W okresie świąt wielkanocnych piecze się ciasteczka - Judasze z ciasta drożdżowego. Zaplatając ciasto niczym kawałki powrozu, polewa się je miodem (medovina) albo rozpuszczonym masłem z rumem.