Kanapkowa pasta z papryki i pomidorów. Zdrowa alternatywa dla sklepowych smarowideł

Kanapkowa pasta z papryki i pomidorów. Zdrowa alternatywa dla sklepowych smarowideł
Autor: Shutterstock.com Kanapkowa pasta z papryki i pomidorów. Zdrowa alternatywa dla sklepowych smarowideł
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kanapki są dla wielu osób pierwszą myślą jeśli chodzi o szybkie śniadanie. Jednak po jakimś czasie te zwykłe, z szynką i serem, zaczynają się nudzić. Wówczas można zamienić je na ciekawe smarowidło, które z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Sprawdzi się jako świetny dodatek do pieczywa, ale również jako dip do chrupiących warzyw.

Co zamiast masła na kanapki? Ta pasta sprawdzi się idealnie

Kanapki z pastą z pomidorów i papryki to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Nie tylko sprawi, że nasze kanapki będą zdecydowanie lepiej smakować, ale będą również o wiele zdrowsze niż zwykły kawałek chleba z masłem.

W końcu pomidory wypełnione są witaminami C, E, K A oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego znajdziemy w nich również miedź, chrom, cynk, żelazo, potas oraz magnez.

Jeśli chodzi o paprykę, to zawiera ona gigantyczną ilość witaminy C. Znajdziemy w niej również bogactwo różnych przeciwutleniaczy. Jest świetnym źródłem kwasu foliowego, beta-karotenu oraz takich składników jak mangan żelazo czy magnez.

W papryce znajduje się również błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na pracę naszego układu trawiennego.

Pasta pomidorowo-paprykowa na kanapki. Przygotowanie jej jest bardzo proste

Taka pasta jest więc idealnym sposobem na dobre rozpoczęcie swojego dnia. A z przygotowaniem jej poradzi sobie niemal każdy. 

Wystarczy na początku sparzyć i obrać pomidory ze skórki. Następnie z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Pomidory i paprykę kroimy oraz siekamy bazylię. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na gorącym oleju.

Dodajemy do niego warzywa i bazylię, a następnie doprawiamy do smaku. Dusimy, aż z pomidorów nie odparuje cała woda. Następnie wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na gładką masę.

SKŁADNIKI

  • 5 świeżych pomidorów
  • 2 świeże papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki mielonej papryki chilli
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skórkę pomidorów lekko nacinamy i wkładamy do miski.
  • Zalewamy pomidory gorącą wodą, tak by je sparzyć.
  • Z pomidorów zdejmujemy skórkę.
  • Pomidory kroimy w kostkę.
  • Z papryki wyciągamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski.
  • Bazylię siekamy.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na gorącym oleju.
  • Dodajemy pomidory, paprykę, bazylię i przyprawy do smaku.
  • Dusimy, aż z pomidorów odparuje cała woda.
  • Całość przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej