Kanapkowa pasta z papryki i pomidorów. Zdrowa alternatywa dla sklepowych smarowideł

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kanapki są dla wielu osób pierwszą myślą jeśli chodzi o szybkie śniadanie. Jednak po jakimś czasie te zwykłe, z szynką i serem, zaczynają się nudzić. Wówczas można zamienić je na ciekawe smarowidło, które z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Sprawdzi się jako świetny dodatek do pieczywa, ale również jako dip do chrupiących warzyw.
Co zamiast masła na kanapki? Ta pasta sprawdzi się idealnie
Kanapki z pastą z pomidorów i papryki to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Nie tylko sprawi, że nasze kanapki będą zdecydowanie lepiej smakować, ale będą również o wiele zdrowsze niż zwykły kawałek chleba z masłem.
W końcu pomidory wypełnione są witaminami C, E, K A oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego znajdziemy w nich również miedź, chrom, cynk, żelazo, potas oraz magnez.
Jeśli chodzi o paprykę, to zawiera ona gigantyczną ilość witaminy C. Znajdziemy w niej również bogactwo różnych przeciwutleniaczy. Jest świetnym źródłem kwasu foliowego, beta-karotenu oraz takich składników jak mangan żelazo czy magnez.
W papryce znajduje się również błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na pracę naszego układu trawiennego.
Pasta pomidorowo-paprykowa na kanapki. Przygotowanie jej jest bardzo proste
Taka pasta jest więc idealnym sposobem na dobre rozpoczęcie swojego dnia. A z przygotowaniem jej poradzi sobie niemal każdy.
Wystarczy na początku sparzyć i obrać pomidory ze skórki. Następnie z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Pomidory i paprykę kroimy oraz siekamy bazylię. Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na gorącym oleju.
Dodajemy do niego warzywa i bazylię, a następnie doprawiamy do smaku. Dusimy, aż z pomidorów nie odparuje cała woda. Następnie wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na gładką masę.
SKŁADNIKI
- 5 świeżych pomidorów
- 2 świeże papryki
- 3 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i pieprz
- pół łyżeczki mielonej papryki chilli
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skórkę pomidorów lekko nacinamy i wkładamy do miski.
- Zalewamy pomidory gorącą wodą, tak by je sparzyć.
- Z pomidorów zdejmujemy skórkę.
- Pomidory kroimy w kostkę.
- Z papryki wyciągamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski.
- Bazylię siekamy.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na gorącym oleju.
- Dodajemy pomidory, paprykę, bazylię i przyprawy do smaku.
- Dusimy, aż z pomidorów odparuje cała woda.
- Całość przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę.