Piekę paprykę i miksuję z kilkoma składnikami. Z tym sosem penne smakuje wyśmienicie
Dieta wegetariańska
Makarony to świetny pomysł na pyszny i aromatyczny obiad. Przyrządzenie takiego dania nie jest trudne, a wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Właśnie taki jest makaron penne z dodatkiem znakomitego sosu paprykowego wzbogaconego mozzarellą. Ta potrawa we włoskim stylu zachwyci małych i dużych. Oto łatwy przepis na rewelacyjne penne w sosie paprykowym.
Penne w sosie paprykowym – z czego zrobić?
W tym prostym przepisie pyszny makaron z dodatkiem sosu paprykowego robi się z łatwo dostępnych składników. Są w sklepach przez cały rok, więc taki obiad można robić na okrągło i szybko się nie znudzi. Głównym składnikiem jest makaron penne, który pochodzi z południowych Włoch. Są to krótkie rurki cięte pod kątem. W Polsce ten rodzaj makaronu znany jest także pod nazwą pióra.
Co jest potrzebne, aby przyrządzić pyszny domowy obiad z makaronem w roli głównej? Przepis inspirowany jest kuchnią włoską, ale wszystkie niezbędne produkty można kupić w naszych sklepach bez względu na porę roku.
- makaron penne
- warzywa – cebula, czerwona papryka, krojone pomidory w puszce
- ser mozzarella
- dodatki – oliwa z oliwek, koncentrat pomidorowy
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzona słodka papryka, czosnek
Jak zrobić penne w sosie paprykowym?
Przepis na wyborny makaron w aromatycznym sosie paprykowym jest łatwy, a przygotowanie nie wymaga długich godzin w kuchni. Sos robi się na bazie pieczonej papryki z dodatkiem sera mozzarella. Dzięki temu ma głęboki smak i aromat oraz przyjemną konsystencję. Taki obiad zachwyci pod każdym względem. Danie jest sycące i dodaje energii. Warto więc skorzystać z tego przepisu, ponieważ tak przyrządzone penne oczaruje każdego, kto go spróbuje.
Jak więc robi się penne w obłędnym sosie paprykowym? Z tym przepisem jest to łatwe. Postępując według kolejnych kroków danie uda się na medal.
- 1. krok – upieczenie papryki w piekarniku
- 2. krok – ugotowanie makaronu penne
- 3. krok – przygotowanie sosu paprykowego z mozzarellą
- 4. krok – wymieszanie penne z sosem paprykowym
Jak podawać penne w sosie paprykowym?
Włoski makaron z dodatkiem pysznego sosu z pieczonej papryki i mozzarelli to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Przyrządzone według tego przepisu penne nie zawiera mięsa, więc jest to idealna propozycja na wegetariański posiłek i obiad na piątek.
Porcje penne z sosem paprykowym można posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak natka pietruszki czy bazylia. Sprawdzi się też starty parmezan. Danie wzbogacą także kulki mini mozzarelli. Do sosu można dodać zielone lub czarny oliwki, które podkręcą smak potrawy.
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu penne
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 125 g sera mozzarella
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cukier, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C z termoobiegiem. Piec około 30 minut, a następnie przełożyć do woreczka strunowego i odstawić. Po ostygnięciu obrać ze skórki.
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek. Doprawić wędzoną papryką, solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć 2 minuty, cały czas mieszając.
- Dodać krojone pomidory i wsypać szczyptę cukru. Wymieszać i smażyć kilka minut.
- Sos przełożyć do blendera. Dodać pieczoną paprykę i mozzarellę. Zmiksować na gładko i przelać na patelnię.
- Do sosu dodać makaron i wymieszać. Podgrzewać kilka minut.
- Podawać na obiad posypany posiekanymi świeżymi ziołami.