Marchew

W bajkach i kreskówkach gonią za nią króliki, choć w świecie realnym największymi jej fanami są... ludzie. Smakowitą pomarańczową barwę marchewka zawdzięcza barwnikowi - beta-karotenowi. Warzywo świetnie sprawdza się w sałatkach, daniach głównych, ale też słodkościach - ciastach czy babeczkach.

Marchew

Niesamowity gulasz pod kapuścianą szubą: przepis na łatwy obiad z piekarnika

Gulasz pod kapuścianą szubą zawiera wszystkie nasze ulubione smaki. Jest mięciutkie mięso, rozpływająca się w ustach kapusta. Idealne danie na obiad lub kolację. Przygotowuje się go szybko i bardzo łatwo. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klopsiki drobiowe z ryżem w sosie pomidorowo-śmietanowym

Klopsiki drobiowe przygotowane z ryżem to sycące danie dla całej rodziny. Zapieczone w sosie pomidorowo-śmietanowym są soczyste i pyszne. Do tego zielony akcent - świeży koperek. Doskonały posiłek na każdą okazję. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Koperkowa z klopsikami: przepis na zupę z frykadelkami drobiowymi

Frykadelki to niewielki klopsiki z mielonego mięsa z dodatkiem przypraw. Po ugotowaniu są dość zwarte, ale przepyszne. W naszej rodzinie wieki temu, ktoś nazwał tę zupę „komarową”. Pewnie dlatego, że pora na nią nadchodzi razem z inwazją pierwszych komarów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kremowa kartoflanka z szynką: sprytna zupa do kubka

Kremowa kartoflanka z szynką to pyszna zupa z przetartych warzyw. Taką sprytną zupę możecie zabrać do pracy lub szkoły. Nie potrzeba do niej łyżki, wystarczy kubek. Idealny posiłek w środku dnia to właśnie kartoflanka w postaci kremu, który można wypić duszkiem lub powoli nim się delektować. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Duszona wieprzowina w sosie: idealnie pasuje do kaszy gryczanej

Duszona wieprzowina w sosie idealnie pasuje do kaszy gryczanej. Jak ją przyrządzić? To proste. A sprytny trik pozwoli wam wydobyć więcej smaku z zaledwie 4 składników: wieprzowiny, marchwi, cebuli i czosnku. Pyszności!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole wołowym

Słodka kapusta podczas gotowania uwalnia specyficzny smak i zapach. Mocny, ciemny rosół wołowy będzie w tej zupie doskonałą parą dla wbrew pozorom intensywnego warzywa. Dodatek ziół „wiatropędnych”, lubczyku, cząbru i kminku, łagodzi efekty uboczne wywołane przez kapustę. To pożywna i bardzo smaczna zupa na chłodniejsze dni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Galaretka z udźca indyka: przepis na indycze zimne nóżki

Galaretka z udźca indyka świetnie smakuje na kolację, a jeszcze lepiej jako przystawka na eleganckim przyjęciu. Ten prosty przepis na indycze zimne nóżki zachwyci każdego. Do przygotowania galaretki z indyka najlepsze są skrzydła, goleń, szyja. Esencjonalny bulion ugotowany z tych elementów żeluje bez dodania żelatyny. Jeśli jednak chcemy sztywnej galaretki, która dobrze trzyma formę, to dodajmy żelatyny. Galaretę indyczą najlepiej podać z rozetami bitej śmietany przyprawionej chrzanem. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rozgrzewająca zupa pak choi z makaronem i trawą cytrynową

Zupa z kapustą pak choi z dodatkiem jajecznego makaronu  to pyszna i aromatyczna porcja na rozgrzewkę. Idealna w chłodniejsze dni. Lekka i pożywna zupa pak choi z makaronem i trawą cytrynową dla każdego. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Zapiekanka z pieczonymi warzywami i dwoma rodzajami kaszy

Soczyste mięso, odżywcze kasze i pyszne, pełne witamin pieczone warzywa korzeniowe. A to wszystko w jednej niewielkiej blaszce pachnącej tymiankem. Polecamy zapiekankę z pieczonymi warzywami i dwoma rodzajami kasz.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Warzywa pod makaronem - sprytna zapiekanka z niedrogich składników

Warzywa pod makaronem to sprytny sposób na wykorzystanie ogólnie dostępnych warzyw, nadmiaru  ugotowanego makaronu i żółtego sera. Potrawa bardzo niedroga, łatwa do przygotowania, a jednocześnie smaczna i  ładnie się prezentująca.  Idealna w dniach, gdy nasz budżet został nadszarpnięty.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 43