Ta sałatka to mój ulubiony wybór na śniadanie. Zawsze mam po niej mnóstwo energii

2025-02-10
Kinga Goldstein
Ta sałatka to mój ulubiony wybór na śniadanie. Zawsze mam po niej mnóstwo energii
Autor: Shutterstock.com Ta sałatka to mój ulubiony wybór na śniadanie. Zawsze mam po niej mnóstwo energii
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przepis na wegańską sałatkę, która nie tylko świetnie smakuje, ale również doda nam witalności i poprawi samopoczucie? To nietrudne. Ta sałatka wypełniona jest antyoksydantami, witaminami i minerałami. Świetnie sprawdzi się nie tylko dla naszego zdrowia, ale również dla włosów i skóry. A co najlepsze? Będzie idealna dla tych osób, które dbają o linie.

Jaka sałatka jest najzdrowsza? Ta jest wypakowana antyoksydantami i składnikami

Będąc na diecie często brakuje nam pomysłów, co można przygotować na ciekawe i smaczne posiłki. Na szczęście sałatka będzie zawsze dobrym pomysłem. Co więcej, jeśli odpowiednio ją skomponujemy otrzymamy nie tylko pyszny posiłek, ale również taki, które nas nasyci i będzie prawdziwą kopalnią składników odżywczych.

Ta sałatka jest tego idealnym przykładem. Całkowicie wegańska i pomagająca zachować nie tylko witalność, ale również dobre samopoczucie. Dzięki zawartości ogórka i pomidora świetnie sprawdzi się jako nawodnienie. Zawierają one również całą masę antyoksydantów, które pomogą zahamować procesy starzenia.

Czerwona papryka nie tylko wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, ale również zawiera potas, żelazo, magnez i mangan. Marchewka natomiast jest doskonałym źródłem beta-karotenu, który wspiera zdrowie skóry i oczu. W niej znajdziemy również wspomagający trawienie błonnik.

Czosnek jest natomiast nazywany naturalnym antybiotykiem, dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym. Oliwa z oliwek natomiast działa antybakteryjnie i antywirusowo.

Jaką sałatkę zrobić na szybko? Ta sprawdzi się idealnie

Cała sałatka jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale również tania. Ten przepis warto zapisać sobie, by dobrze zacząć dzień.

Do przygotowania jej wystarczy umyć i pokroić warzywa. Wrzucić je do miski z sałatą i czosnkiem i dokładnie wymieszać.

Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami, po czym polewamy naszą sałatkę

SKŁADNIKI

  • 200 gramów ulubionej sałaty
  • 3 średnie pomidory
  • świeży ogórek
  • 2 marchewki
  • mała czerwona cebula
  • 1 duża papryka
  • 1 ząbek świeżego czosnku
  • ćwierć łyżeczki czarnego pieprzu
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 30 ml soku z cytryny
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory dokładnie myjemy i kroimy w dużą kostkę.
  • Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w mniejsze słupki.
  • Marchewkę myjemy i kroimy w kostkę.
  • Ogórka dokładnie myjemy i kroimy w słupki.
  • Czerwoną cebulkę drobno szatkujemy.
  • Do miski wrzucamy sałatę i dodajemy wszystkie nasze pokrojone warzywa.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.
  • W osobnej miseczce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, cytrynę, sól, pieprz.
  • Dressing wylewamy na sałatkę i całość dokładnie mieszamy.
Kuchnia gruzińska: Sałatka pieczarkowa
Kinga Goldstein