Delikatny gulasz z piersi kurczaka w 30 minut: szybkie danie dla zaradnych
2023-06-14
łatwy
10 min
4
Dieta niskokaloryczna
Gulasz z piersi kurczaka można zrobić w zaledwie 30 minut. Mięso z filetu drobiowego bardzo szybko się smaży. Do tego sprytny trik z podsmażeniem cebuli i marchewki, sprawia, że danie można przygotować naprawdę szybko. Gulasz z kurczaka jest delikatny w smaku i łagodny dla żołądka. To d oskonałe danie obiadowe dla juniorów i seniorów - smaczne, pożywne i lekkie.
SKŁADNIKI
- 600 g mięsa z piersi kurczaka pokrojonego w kostkę na gulasz
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 marchew, duża
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 100 ml bulionu drobiowego lub wrzątku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, drobno pokroić. Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce lub pokroić w zapałkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Pokrojoną pierś kurczaka oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pierś kurczaka i lekko zrumienić.
- Dodać cebulę, marchew i czosnek, smażyć do zrumienienia.
- Posypać mąką i zamieszać. Smażyć 1 minutę.
- Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać gorący bulion lub wrzącą wodę. Dusić jeszcze 4-6 minut.
- Na koniec dodać śmietanę, wymieszać.
- Gulasz z piersi kurczaka podawać z makaronem lub kaszą.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne