Amerykańskie naleśniki w nieco innej wersji. Zakochaj się w marchewkowych pancakesach

Dieta wegetariańska
Na śniadanie wypróbuj coś nowego. Zamiast zwykłych pancakesów zrób... marchewkowe. To świetna alternatywa dla tradycyjnych placuszków. Smakują wyśmienicie, są wilgotne i co najlepsze, niezwykle proste w przygotowaniu Zaskocz rodzinę tą wariacją, która łączy pancakes i ciasto marchewkowe.
Alternatywa dla zwykłych pancaksów. Te placuszki zachwycą podniebienie
Przepyszne marchewkowe pancakes to idealny pomysł na ciekawe śniadanie. Są proste w przygotowaniu, a wychodzą za każdym razem. Dzięki przyprawom wychodzą niezwykle aromatyczne, a dodatek marchewki pozwala zachować im wilgotność, dzięki czemu każdy kęs staje się bajecznym.
Można podawać je same lub z dodatkami. Świetnie sprawdzą się z towarzystwie serka mascarpone i orzechów lub z wiórkami kokosowymi, choć tak naprawdę wiele dodatków świetnie będzie pasowało do naszych marchewkowych pacakesów.
Jak przygotować marchewkowe pancakes? Mogą być całkowicie wegańskie
Jeśli chcemy możemy przystosować przepis tak, by był całkowicie wegański. Wystarczy zamienić maślankę na mleko roślinne i pomiąć w przepisie jajko. To naprawdę prosty krok, który wiele zmieni dla niejednej osoby.
Samo w sobie przygotowanie tych pacakesów jest bardzo proste. Wystarczy zetrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach, wymieszać ją z suchymi składnikami, a następnie dodać wymieszane mokre składniki. Kolejnym krokiem jest mieszanie, aż do uzyskania gładkiej konsystencji i usmażenie naszych placuszków.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka startej marchewki
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sól
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- W misce mieszamy marchewkę, cynamon, sodę, mąkę, sól, cukier puder, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową.
- W osobnej mieszamy, jajko, ekstrakt waniliowy, olej i maślankę.
- Dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej.
- Za pomocą dużej łyżki nakładamy mieszankę na patelnie, tworząc placuszki.
- Smażymy z obu stron