Jak zrobić amerykańskie naleśniki? Podajemy przepis na pancakes
Wypróbuj przepis na pancakes, oryginalne amerykańskie naleśniki z syropem klonowym. Pancakes możesz serwować także w wersji wytrawnej, np. z serem lub bekonem. Sprawdź, jak zrobić grube, piętrowe pancakes, idealne na śniadanie lub słodki podwieczorek.
Wszystko dla Twojego zwierzaka w niskiej cenie! Nie przegap zniżek na Telekarma kody rabatowe.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1,25 szklanki mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki roztopionego masła
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszaj łyżką suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Zrób dołek. Wlej do niego mleko, roztopione, lekko ostudzone masło i wbij jajko. Zmiksuj całość, aż masa będzie miała gładką konsystencję.
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i wylewaj na nią ciasto - około 1/3 szklanki na jeden naleśnik. Smaż z dwóch stron, aż będzie lekko brązowy.
Naleśniki amerykańskie najlepiej smakują na ciepło, podawane prosto z patelni, polane syropem klonowym. Możesz jednak podawać je tak, jak lubisz najbardziej. Świetnie smakują także w wersji wytrawnej - z bekonem, serem lub szpinakiem.