Jak zrobić amerykańskie naleśniki? Podajemy przepis na pancakes

2018-04-17
pancakes amerykańskie naleśniki
Autor: photos.com Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki, można podawać na słodko lub w wersji wytrawnej
łatwy
15 min
4

Wypróbuj przepis na pancakes, oryginalne amerykańskie naleśniki z syropem klonowym. Pancakes możesz serwować także w wersji wytrawnej, np. z serem lub bekonem. Sprawdź, jak zrobić grube, piętrowe pancakes, idealne na śniadanie lub słodki podwieczorek. 

 

Wszystko dla Twojego zwierzaka w niskiej cenie! Nie przegap zniżek na Telekarma kody rabatowe.

Składniki

1,5 szklanki mąki

3,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

1,25 szklanki mleka

1 jajko

3 łyżki roztopionego masła

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W misce wymieszaj łyżką suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Zrób dołek. Wlej do niego mleko, roztopione, lekko ostudzone masło i wbij jajko. Zmiksuj całość, aż masa będzie miała gładką konsystencję.

Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i wylewaj na nią ciasto - około 1/3 szklanki na jeden naleśnik. Smaż z dwóch stron, aż będzie lekko brązowy.

Naleśniki amerykańskie najlepiej smakują na ciepło, podawane prosto z patelni, polane syropem klonowym. Możesz jednak podawać je tak, jak lubisz najbardziej. Świetnie smakują także w wersji wytrawnej - z bekonem, serem lub szpinakiem.