Wegetariański obiad w azjatyckim klimacie. Smażony ryż z mnóstwem warzyw

Wegetariański obiad w azjatyckim klimacie. Smażony ryż z mnóstwem warzyw
Autor: Shutterstock.com Wegetariański obiad w azjatyckim klimacie. Smażony ryż z mnóstwem warzyw
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Smażony ryż z zawrotną ilością warzyw. To nie tylko świetny dodatek do dań, ale również sycący posiłek, który niejednej osobie przypadnie do gustu. Wystarczy kilka składników i chwila czasu, by móc rozkoszować się tym wspaniałym i aromatycznym daniem.

Wegetariański obiad w azjatyckim stylu. Smażony ryż z mnóstwem warzyw

Smażony ryż z ogromną porcją warzyw to danie, które zasmakuje każdemu. Jest prosty w przygotowaniu i nie potrzebuje dużej ilości roboty. Najwięcej czasu z pewnością zajmuje nam drobne pokrojenie wszystkich składników. Co prawda nie muszą być one bardzo drobno posiekane, jednak im mniejsze będą kawałki, tym szybciej będą gotowe.

Smażony ryż nie jest żadną nowością, jednak zazwyczaj dodaje się do niego stanowczo mniej warzyw. Ta zmiana sprawia, że zmienia się on z ciekawego dodatku w aromatyczny i sycący obiad w azjatyckim stylu. 

Jeśli chcemy oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by dorzucić trochę kurczaka czy wieprzowiny do naszego ryżu. Będzie miał on wtedy jeszcze więcej białka i będzie o wiele bardziej sycący. Wciąż jednak będzie świetnie smakował - co jest ogromnym plusem.

To danie jest idealne dla każdego, kto szuka szybkiego i smacznego obiadu bez mięsa, którym da się najeść. To naprawdę świetny pomysł dla każdego, który warto wypróbować. Dziś więc przygotuj na obiad smażony ryż z warzywami.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 0,5 cukinia
  • 150 g brokuła
  • 100 g szparagów
  • 1 papryka
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 200 g ryżu.
  • 90 g szpinaku baby
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż gotujemy, aż będzie miękki.
  • Wszystkie warzywa kroimy w dość drobną kostkę.
  • Rozgrzewamy patelnię.
  • Nalewamy olej o dodajmy roztrzepane jajka.
  • Przekładamy do miski.
  • Dodajemy olej. 
  • Dodajemy posiekane warzywa i sól.
  • Smażymy, cały czas mieszając.
  • Przekładamy do miski z jajkami.
  • Dodajemy olej, posiekany imbir, czosnek i gotujemy.
  • Dodajemy ryż, warzywa i jajka.
  • Zdejmujemy z ognia, dodajemy sos sojowy i olej sezamowy.
  • Całość dokładnie mieszamy.
Kasza jaglana z warzywami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej