Ryż smażony w warzywami jak z azjatyckiego baru
2021-05-27
łatwy
20 min
2
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ryż smażony z warzywami to znakomity dodatek do niemal każdego dania. Pasuje do różnych gatunków mięsa a także dań bezmięsnych. Przygotowuje się go błyskawicznie - już po kilku minutach możemy się cieszyć smakiem smażonego ryżu jak z azjatyckiego baru.
Ryż smażony na sposób azjatycki:
- najlepiej przygotowuje się w woku lub dużej patelni;
- można wykorzystać ryż z poprzedniego dnia - przed smażeniem należy go dokładnie rozdrobnić, jeśli się posklejał;
- jeśli ryż do dania gotujemy specjalnie należy pozwolić mu przestygnąć przynajmniej przez 5-10 minut przed wrzuceniem do woka;
- azjatyckie dania przygotowuje się na bardzo rozgrzanym tłuszczu, ale za to bardzo krótko;
- najlepiej użyć ryżu basmati lub ryżu do sushi.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 dymki ze szczypiorem
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać, dymkę umyć i posiekać.
- Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- W dużej patelni lub woku mocno rozgrzać połowę oleju rzepakowego, niemal na granicy dymienia.
- Wrzucić ryż i smażyć na mocnym ogniu cały czas mieszając przez 3 min.
- Odsunąć ryż na bok patelni, wlać resztę oleju rzepakowego i wrzucić posiekane warzywa.
- Smażyć warzywa często delikatnie mieszając przez 1 minutę. Następnie wymieszać z ryżem i przyprawić solą i pieprzem.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania