Ryż smażony w warzywami jak z azjatyckiego baru

Ryż smazony z warzywami
Autor: Shutterstock
łatwy
20 min
2

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ryż smażony z warzywami to znakomity dodatek do niemal każdego dania. Pasuje do różnych gatunków mięsa a także dań bezmięsnych. Przygotowuje się go błyskawicznie - już po kilku minutach możemy się cieszyć smakiem smażonego ryżu jak z azjatyckiego baru.

Ryż smażony na sposób azjatycki:

  • najlepiej przygotowuje się w woku lub dużej patelni;
  • można wykorzystać ryż z poprzedniego dnia - przed smażeniem należy go dokładnie rozdrobnić, jeśli się posklejał;
  • jeśli ryż do dania gotujemy specjalnie należy pozwolić mu przestygnąć przynajmniej przez 5-10 minut przed wrzuceniem do woka;
  • azjatyckie dania przygotowuje się na bardzo rozgrzanym tłuszczu, ale za to bardzo krótko;
  •  najlepiej użyć ryżu basmati lub ryżu do sushi.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać, dymkę umyć i posiekać.
  • Marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • W dużej patelni lub woku mocno rozgrzać połowę oleju rzepakowego, niemal na granicy dymienia.
  • Wrzucić ryż i smażyć na mocnym ogniu cały czas mieszając przez 3 min.
  • Odsunąć ryż na bok patelni, wlać resztę oleju rzepakowego i wrzucić posiekane warzywa.
  • Smażyć warzywa często delikatnie mieszając przez 1 minutę. Następnie wymieszać z ryżem i przyprawić solą i pieprzem.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej