Najlepszy krupnik: tradycyjny przepis babci Luni na aromatyczną zupę z kaszą
2025-01-22
łatwy
45 min
4
Krupnik z kaszy jęczmiennej to smak mojego dzieciństwa. Mama gotowała go według przepisu babci, a dziś ten tradycyjny krupnik uwielbiają moje dzieci. Aromatyczny, na kurzych skrzydełkach – to klasyka w warszawskim stylu. Wypróbuj przepis babci Luni i podziel się tym wyjątkowym smakiem z bliskimi!
Zalety krupniku na kaszy jęczmiennej
- Bogactwo składników odżywczych - kasza jęczmienna dostarcza cennych witamin z grupy B, magnezu, fosforu oraz cynku, wspierając układ nerwowy i odporność.
- Źródło błonnika - kasza reguluje trawienie, wspomaga metabolizm i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej.
- Rozgrzewający i pożywny - idealny na chłodniejsze dni – krupnik zapewnia ciepło i energię dzięki treściwej bazie bulionowej i dodatkom warzyw.
- Niskokaloryczny - dzięki lekkiej formule, krupnik to świetny wybór dla osób dbających o linię.
- Łagodny dla żołądka - delikatna kasza jęczmienna i bulion sprawiają, że jest to zupa idealna dla osób z wrażliwym układem pokarmowym.
- Łatwy i szybki w przygotowaniu - tradycyjny przepis na krupnik nie wymaga skomplikowanych składników ani dużych nakładów czasu.
- Uniwersalny smak- smakuje każdemu – dzieciom, dorosłym, a nawet seniorom, dzięki swojej delikatności i klasycznym aromatom.
- Tradycyjny i rodzinny - to smak, który łączy pokolenia i przypomina o domowym cieple.
Więcej przepisów z kaszą w roli głównej:
Rozgrzewający krupnik z kaszy jęczmiennej
Sałatka z pęczakiem, grubą odmianą kaszy jęczmiennej
W galerii pod materiałem wideo znajdziecie jeszcze więcej przepisów na dania z kaszą w roli głównej
SKŁADNIKI
- 1,5 l wody bulionu drobiowego
- 500 g skrzydełek kurczaka
- 250 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler i inne
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej lub mazurskiej
- 2-4 ziemniaki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2-3 łyżki śmietany 12%
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę.
- Bulion zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć pokrojone warzywa, skrzydełka oraz kaszę. Dodać pieprz w ziarnach oraz majeranek.
- Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu. Gotować do momentu, aż mięso się ugotuje i zacznie odchodzić od kości, a kasza rozklei. Zazwyczaj potrzeba na to około 30 minut.
- Skrzydełka wyjąć, mięso obrać z kości.
- Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodać mięso ze skrzydełek oraz śmietanę rozmieszaną z gorącą zupą.
- Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz