Najlepszy krupnik: tradycyjny przepis babci Luni na aromatyczną zupę z kaszą

Zupa krupnik przepis babci
Autor: Shutterstock Sycący krupnik podany w misce z natką pietruszki
łatwy
45 min
4

Krupnik z kaszy jęczmiennej to smak mojego dzieciństwa. Mama gotowała go według przepisu babci, a dziś ten tradycyjny krupnik uwielbiają moje dzieci. Aromatyczny, na kurzych skrzydełkach – to klasyka w warszawskim stylu. Wypróbuj przepis babci Luni i podziel się tym wyjątkowym smakiem z bliskimi!

Zalety krupniku na kaszy jęczmiennej

  • Bogactwo składników odżywczych - kasza jęczmienna dostarcza cennych witamin z grupy B, magnezu, fosforu oraz cynku, wspierając układ nerwowy i odporność.
  • Źródło błonnika -  kasza reguluje trawienie, wspomaga metabolizm i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej.
  • Rozgrzewający i pożywny - idealny na chłodniejsze dni – krupnik zapewnia ciepło i energię dzięki treściwej bazie bulionowej i dodatkom warzyw.
  • Niskokaloryczny - dzięki lekkiej formule, krupnik to świetny wybór dla osób dbających o linię.
  • Łagodny dla żołądka - delikatna kasza jęczmienna i bulion sprawiają, że jest to zupa idealna dla osób z wrażliwym układem pokarmowym.
  • Łatwy i szybki w przygotowaniu - tradycyjny przepis na krupnik nie wymaga skomplikowanych składników ani dużych nakładów czasu.
  • Uniwersalny smak-  smakuje każdemu – dzieciom, dorosłym, a nawet seniorom, dzięki swojej delikatności i klasycznym aromatom.
  • Tradycyjny i rodzinny - to smak, który łączy pokolenia i przypomina o domowym cieple.

Więcej przepisów z kaszą w roli głównej: 

Rozgrzewający krupnik z kaszy jęczmiennej

Czulent z kaszy jęczmiennej

Sałatka z pęczakiem, grubą odmianą kaszy jęczmiennej 

W galerii pod materiałem wideo znajdziecie jeszcze więcej przepisów na dania z kaszą w roli głównej

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wody bulionu drobiowego
  • 500 g skrzydełek kurczaka
  • 250 g włoszczyzny: marchewka, pietruszka, seler i inne
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej lub mazurskiej
  • 2-4 ziemniaki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę oraz ziemniaki, obrać i pokroić w kostkę.
  • Bulion zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć pokrojone warzywa, skrzydełka oraz kaszę. Dodać pieprz w ziarnach oraz majeranek.
  • Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu. Gotować do momentu, aż mięso się ugotuje i zacznie odchodzić od kości, a kasza rozklei. Zazwyczaj potrzeba na to około 30 minut.
  • Skrzydełka wyjąć, mięso obrać z kości.
  • Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodać mięso ze skrzydełek oraz śmietanę rozmieszaną z gorącą zupą.
  • Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej