Rozgrzewający krupnik z kaszy jęczmiennej - bardzo prosty przepis na krupnik

2021-03-29
Rozgrzewający krupnik z kaszy jęczmiennej
Autor: thinkstockphotos.com Krupnik to jedna z typowo polskich zup - jej bazowym składnikiem jest popularna w naszym kraju kasza jęczmienna
łatwy
45 min
4

Krupnik to wyjątkowo rozgrzewające danie. Kasza jęczmienna, nieodzowny składnik tej zupy, to źródło zdrowych węglowodanów oraz błonnika. Jak ugotować krupnik z kaszy jęczmiennej?

Zobacz, jak ugotować tradycyjny krupnik z kasza jęczmienną:

SKŁADNIKI

  • szklanka kaszy jęczmiennej
  • 2 średnie marchewki
  • ćwiartka selera
  • spora pietruszka
  • por
  • niewielki kawałek kapusty włoskiej
  • czarny pieprz
  • 2 listki bobkowe
  • ziele angielskie
  • 3-4 grzybki suszone
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sól
  • łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę przepłucz, zalej gorącą wodą, dodaj grzybki, ziele angielskie, listek laurowy i pieprz oraz masło, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu.
  • Warzywa umyj, obierz, marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce.
  • Kapustę włoską, pora, cebulę, czosnek pokrój w paski.
  • Wszystkie warzywa wrzuć do gotującej się kaszy.
  • Posól do smaku. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. 
  • Podawaj krupnik posypany natką pietruszki lub koperkiem