Czulent: przepis na tradycyjne danie kuchni żydowskiej

Czulent: przepis na tradycyjne danie kuchni żydowskiej

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Czulent to rodzaj wolno gotowanego dania jednogarnkowego w typie gulaszu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czulent to tradycyjne danie kuchni żydowskiej, rodzaj wolno gotowanego gulaszu. Głównymi składnikami czulentu są: koszerne mięso, fasola lub ciecierzyca, kasza jęczmienna lub jaglana. Czasami dodaje się do niego ziemniaki, gotowane jajka lub knedle. Czulent doprawiony jest cebulą, czosnkiem. Czulent spożywany jest w szabat. 

W związku z tym, że w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez noc i był gotowy na sobotni obiad. Specjalne miejsce w piecu kuchennym, służące do przechowywania ciepłych potraw, nazywa się szabaśnikiem.

Składniki

  • 20 dag fasoli (moczonej przez noc)

  • 1 kg mostka wołowego

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

  • 5 łyżek pęczaku

  • 8 ziemniaków

  • 3–4 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym garnku ułóż warstwami fasolę, pokrojone mięso i podsmażoną na złoto na oleju cebulę, posiekany
    czosnek, kaszę, pokrojone w plastry ziemniaki.

  • Każdą warstwę posyp  solą i pieprzem.

  • Zalej wrzącą wodą, żeby przykryła górną warstwę, i doprowadź do wrzenia.

  • Gotuj 3–4 godziny na bardzo małym ogniu, garnek szczelnie przykrywając folią aluminiową i pokrywką, albo piecz w temperaturze 150°C.

  • Potrawy nie powinno się mieszać, ale trzeba 2–3 razy wstrząsnąć.

  • Podawaj na gorąco, posypaną zieleniną.

Ocena: 2,7