Marchwianka - przepis na zupę leczącą dolegliwości żołądkowe, biegunkę i ból brzucha
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Marchwianka to pierwsza pomoc w leczeniu dolegliwości żołądkowych, biegunki i bólu brzucha. Marchwianka to domowy sposób na problemy żołądkowo-jelitowe nie tylko u dzieci. Przepis na marchwiankę jest banalnie prosty. Dlaczego marchwianka przynosi ulgę? Czytaj pod przepisem.
SKŁADNIKI
- 500 g marchwi
- 1 l wody
- 1/8 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchew obrać. Pokroić na plasterki.
- Plasterki marchwi zalać 1 l zimnej wody.
- Gotować pod przykryciem, aż marchew zacznie się rozpadać.
- Rozgotowaną marchew zmiksować za pomocą blendera lub przetrzeć przez gęste sito.
- Marchewkowy przecier posolić. Uzupełnić przegotowaną wodą do objętości 1 l. Jeszcze raz zagotować.
- Podawanie marchwianki zacznij od 1 łyżeczki, stopniowo zwiększając ilość. Marchwiankę podajemy ciepłą, aby nie drażnić żołądka.
Dlaczego marchwianka leczy biegunkę?
Marchwianka to przecierana zupa z rozgotowanej marchewki. Pektyny zawarte w rozgotowanej marchwi działają łagodząco na błonę śluzową jelit. Wspomagają bakterie jelitowe do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Poza tym pektyny przyczyniają się do usuwania szkodliwych produktów przemiany materii wirusów i bakterii wywołujących biegunki. To właśnie te produkty przemiany materii drażnią jelita wywołując bolesne skurcze i uczucie zażynania.
Jednocześnie sole mineralne i cukry zawarte w płynnej marchwiance uzupełniają składniki utracone w trakcie biegunki. Bardzo ważne jest, że rozgotowaną marchew miksuje się z płynem w którym się gotowała. Ten płyn jest, jak napój izotoniczny. Szybko nawadnia organizm.
Dlatego właśnie marchwianka przynosi ulgę w chorobach układu pokarmowego. Lekarze rodzinni ordynując farmakologiczne leczenie biegunki, zawsze zalecają w pierwszej dobie również marchwiankę. Marchwianka to niezawodny domowy sposob na biegunkę.