Pełna zdrowia marchwianka. Prosty przepis na zupę leczącą dolegliwości żołądkowe i ból brzucha

marchwianka
Autor: Shutterstock Marchwianka to pyszna i lecznicza zupa, która idealnie sprawdzi się na diecie i nie tylko.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Marchwianka to pierwsza pomoc w leczeniu dolegliwości żołądkowych, biegunki i bólu brzucha nie tylko u dzieci. Przepis na marchwiankę jest banalnie prosty i nie wymaga dużo czasu. Dlaczego marchwianka przynosi ulgę? Dowiedzcie się więcej i sprawdźcie prosty przepis na marchwiankę.

Na co dobra jest marchwianka?

Marchwianka, czyli kremowa zupa z marchwi, jest bardzo zdrowa i ma wiele korzystnych właściwości. To naturalny lek w czasie problemów żołądkowych i smaczne danie, które warto włączyć do diety.

  • Bogactwo witamin i minerałów. Marchew jest doskonałym źródłem witaminy witamin z grupy B, A, K, C, potasu, błonnika i przeciwutleniaczy.
  • Wsparcie dla wzroku. Dzięki zawartości witaminy A marchew może pomóc w zapobieganiu problemom ze wzrokiem.
  • Zastrzyk dla urody. Witamina A i przeciwutleniacze zawarte w marchwi pomagają w utrzymaniu zdrowej i promiennej skóry.
  • Wspomaganie trawienia. Błonnik zawarty w marchwi reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.
  • Wzmocnienie odporności. Witamina C i przeciwutleniacze wzmacniają układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami.
  • Działanie antyoksydacyjne. Marchewka zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami, co może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.
  • Wspomaganie pracy serca. Marchew to dobre źródło potasu pomagającego w regulacji ciśnienia krwi.
  • Niska kaloryczność. Marchwianka jest zupą niskokaloryczną, więc idealnie sprawdzi się na diecie odchudzającej.

Dlaczego marchwianka leczy biegunkę?

Marchwianka to kremowa zupa z rozgotowanej marchewki. Pektyny zawarte w rozgotowanej marchwi działają łagodząco na błonę śluzową jelit. Wspomagają bakterie jelitowe do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Przyczyniają się do usuwania szkodliwych produktów przemiany materii, wirusów i bakterii wywołujących biegunki. To właśnie one drażnią jelita, wywołując bolesne skurcze i uczucie zarzynania.

Sole mineralne i cukry zawarte w zupie marchwiance uzupełniają składniki utracone w trakcie biegunki. Bardzo ważne jest, żeby rozgotowaną marchew zmiksować z wywarem, w którym się gotowała. Działa jak naturalny napój izotoniczny i szybko nawadnia organizm.

Właśnie dlatego marchwianka przynosi ulgę w chorobach układu pokarmowego. Lekarze rodzinni ordynując farmakologiczne leczenie biegunki, zawsze zalecają w pierwszej dobie również marchwiankę. To niezawodny domowy sposób na biegunkę.

SKŁADNIKI

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 500 g marchwi
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny do podania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać.
  • W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę.
  • Dodać marchewkę i smażyć kilka minut, często mieszając.
  • Wlać bulion warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż marchewka stanie się miękka około 25 minut.
  • Zupę zblendować na gładki krem.
  • Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Wymieszać.
  • Podawać na obiad z kleksem z jogurtu lub w czasie problemów żołądkowych.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej