Pełna zdrowia marchwianka. Prosty przepis na zupę leczącą dolegliwości żołądkowe i ból brzucha

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Marchwianka to pierwsza pomoc w leczeniu dolegliwości żołądkowych, biegunki i bólu brzucha nie tylko u dzieci. Przepis na marchwiankę jest banalnie prosty i nie wymaga dużo czasu. Dlaczego marchwianka przynosi ulgę? Dowiedzcie się więcej i sprawdźcie prosty przepis na marchwiankę.
Na co dobra jest marchwianka?
Marchwianka, czyli kremowa zupa z marchwi, jest bardzo zdrowa i ma wiele korzystnych właściwości. To naturalny lek w czasie problemów żołądkowych i smaczne danie, które warto włączyć do diety.
- Bogactwo witamin i minerałów. Marchew jest doskonałym źródłem witaminy witamin z grupy B, A, K, C, potasu, błonnika i przeciwutleniaczy.
- Wsparcie dla wzroku. Dzięki zawartości witaminy A marchew może pomóc w zapobieganiu problemom ze wzrokiem.
- Zastrzyk dla urody. Witamina A i przeciwutleniacze zawarte w marchwi pomagają w utrzymaniu zdrowej i promiennej skóry.
- Wspomaganie trawienia. Błonnik zawarty w marchwi reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.
- Wzmocnienie odporności. Witamina C i przeciwutleniacze wzmacniają układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami.
- Działanie antyoksydacyjne. Marchewka zawiera przeciwutleniacze, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami, co może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób przewlekłych.
- Wspomaganie pracy serca. Marchew to dobre źródło potasu pomagającego w regulacji ciśnienia krwi.
- Niska kaloryczność. Marchwianka jest zupą niskokaloryczną, więc idealnie sprawdzi się na diecie odchudzającej.
Dlaczego marchwianka leczy biegunkę?
Marchwianka to kremowa zupa z rozgotowanej marchewki. Pektyny zawarte w rozgotowanej marchwi działają łagodząco na błonę śluzową jelit. Wspomagają bakterie jelitowe do walki z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Przyczyniają się do usuwania szkodliwych produktów przemiany materii, wirusów i bakterii wywołujących biegunki. To właśnie one drażnią jelita, wywołując bolesne skurcze i uczucie zarzynania.
Sole mineralne i cukry zawarte w zupie marchwiance uzupełniają składniki utracone w trakcie biegunki. Bardzo ważne jest, żeby rozgotowaną marchew zmiksować z wywarem, w którym się gotowała. Działa jak naturalny napój izotoniczny i szybko nawadnia organizm.
Właśnie dlatego marchwianka przynosi ulgę w chorobach układu pokarmowego. Lekarze rodzinni ordynując farmakologiczne leczenie biegunki, zawsze zalecają w pierwszej dobie również marchwiankę. To niezawodny domowy sposób na biegunkę.
SKŁADNIKI
- 1 litr bulionu warzywnego
- 500 g marchwi
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta mielonego imbiru
- sól, pieprz
- jogurt naturalny do podania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek posiekać.
- W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę.
- Dodać marchewkę i smażyć kilka minut, często mieszając.
- Wlać bulion warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż marchewka stanie się miękka około 25 minut.
- Zupę zblendować na gładki krem.
- Doprawić solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Wymieszać.
- Podawać na obiad z kleksem z jogurtu lub w czasie problemów żołądkowych.