Bez mięsa, ale z mnóstwem smaku. Ta wegetariańska zapiekanka zasmakuje każdemu

Bez mięsa, ale z mnóstwem smaku. Ta wegetariańska zapiekanka zasmakuje każdemu
Autor: Shutterstock.com Bez mięsa, ale z mnóstwem smaku. Ta wegetariańska zapiekanka zasmakuje każdemu
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Zapiekanka brokułowa z serem to idealny sposób na wegetariański obiad. Jest prosta w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by przygotować to warzywne danie, które zasmakuje każdemu. Jeśli więc szukasz inspiracji - to będzie strzał w 10!

Wegetariańska zapiekanka w kilku krokach. Szybka, prosta i niedroga

Zapiekanka z brokułem i marchewką to wspaniały, prosty i szybki pomysł na wegetariański obiad. Wystarczy kilka składników, by móc zaserwować tę przepyszną zapiekankę. Jest to naprawdę dobry i sprawdzony przepis, który można dowolnie modyfikować.

Sama zapiekanka jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale również stosunkowo budżetowa. Jedną taką zapiekanką z pewnością naje się cała rodzina. To naprawdę sprawdzony pomysł na szybki obiad, który zasmakuje każdemu.

Brokułów nie trzeba wcześniej gotować, choć jeśli chcemy, by całość poszła szybciej możemy je sparzyć gorącą wodą. Czas pieczenia zależeć będzie w dużej mierze od wielkości naszych różyczek i tego, jak lubimy mieć przygotowane brokuły - miękkie, a może lekko twarde.

Nie ma się więc co długo zastanawiać. Tak przygotowana zapiekanka świetnie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Jeśli chcemy możemy dodać do niej kurczaka lub inne mięso oraz najróżniejsze warzywa. Ogranicza nas jedynie własna wyobraźnia.

SKŁADNIKI

  • 2 duże brokuły
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 200 g sera tartego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3/4 szklanki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy mąkę i szybko mieszamy.
  • Powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając.
  • Kiedy zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia.
  • Dodajemy sól, pieprz, słodką paprykę oraz czosnek.
  • Brokuła dzielimy na różyczki.
  • Marchewkę obieramy i kroimy w paseczki.
  • Dodajemy nasze warzywa do sosu, wraz z połową sera.
  • Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Pieczemy w 175 stopniach przez około 40 minut.
  • Na 10 minut przed końcem posypujemy pozostałym serem i bułką tartą.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej