Z tych 2 warzyw piekę znakomite ciasto. Jest bardzo łatwe i w sam raz słodkie

ciasto z marchewki i cukinii
Autor: Shutterstock Na tarce zetrzyj 2 warzywa i połącz z kilkom składnikami. To ciasto jest pyszne i idealnie słodkie.
łatwy
20 min
8

Dieta wegetariańska

Do ciasta wcale nie trzeba dodawać owoców, aby było pyszne, aromatyczne i wilgotne. Zamiast nich można wykorzystać dwa popularne warzywa, które wyróżniają się wszechstronnym zastosowaniem i wysoką zawartością składników odżywczych. Zobaczcie, jak zrobić smakowite ciasto z marchewki i cukinii. Przekonajcie się sami, jak wybornie smakuje.

Z jakich warzyw można zrobić ciasto?

Ciasta z dodatkiem warzyw są niezwykle popularne. Takie wypieki jak ciasto marchewkowe czy brownie z cukinii od lat są hitami. Oba warzywa można też połączyć i upiec z nich wyśmienite domowe ciasto. Zarówno cukinia, jak i marchewka, wyróżniają się smakiem i uniwersalnym wykorzystaniem. Dodatkowo są skarbnicą witamin i minerałów. Pozytywnie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu. Ciasto z takimi warzywnymi dodatkami jest więc zdrowe.

Jak zrobić słodkie ciasto warzywne?

Przepis na w sam raz słodkie ciasto z marchewki i cukinii nie jest trudny. To łatwa receptura na znakomity domowy wypiek z nieoczywistych składników. Warto sprawdzić ten przepis, ponieważ jest łatwy i błyskawiczny, a wrażenia smakowe przechodzą najśmielsze oczekiwania.

Jak więc upiec pyszne i zdrowe ciasto warzywne na słodko? Wybierając ten przepis, wypiek z cukinii i marchewki uda się już za pierwszym razem i będzie smakować każdemu. Aż trudno uwierzyć, że w jego składzie znajdują się dwa popularne warzywa, które odpowiadają za oryginalny smak.

  • 1. krok – starcie cukinii i marchewki
  • 2. krok – wymieszanie składników suchych
  • 3. krok – połączenie składników mokrych
  • 4. krok – wymieszanie składników mokrych ze startymi warzywami i składnikami mokrymi
  • 5. krok – przełożenie ciasta warzywnego na słodko do formy i upieczenie w piekarniku

Jak podawać słodkie ciasto warzywne?

Pełne smaku i słodyczy ciasto z cukinii i marchewki to świetny pomysł na domowy deser po rodzinnym obiedzie lub przekąska między posiłkami. Warto upiec je od czasu do czasu i zaskoczyć bliskich niebanalnym wypiekiem. Dzięki temu, że ciasto warzywne nie zawiera zbyt dużo cukru, można jeść je podczas diety odchudzającej, oczywiście w rozsądnych porcjach. Przepis na pewno wpadnie w oko fanom zdrowego odżywiania. Zaletą tego przepisu jest także to, że wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok. Słodkie ciasto warzywne z cukinii i marchewki można piec bez względu na pogodę.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane marchewki i cukinię zetrzeć na tarce. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
  • Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wlać olej i wymieszać.
  • Masę jajeczną wlać do startych warzyw i wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać sezamem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako przekąskę między posiłkami.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej