Z tych 2 warzyw piekę znakomite ciasto. Jest bardzo łatwe i w sam raz słodkie

Dieta wegetariańska
Do ciasta wcale nie trzeba dodawać owoców, aby było pyszne, aromatyczne i wilgotne. Zamiast nich można wykorzystać dwa popularne warzywa, które wyróżniają się wszechstronnym zastosowaniem i wysoką zawartością składników odżywczych. Zobaczcie, jak zrobić smakowite ciasto z marchewki i cukinii. Przekonajcie się sami, jak wybornie smakuje.
Z jakich warzyw można zrobić ciasto?
Ciasta z dodatkiem warzyw są niezwykle popularne. Takie wypieki jak ciasto marchewkowe czy brownie z cukinii od lat są hitami. Oba warzywa można też połączyć i upiec z nich wyśmienite domowe ciasto. Zarówno cukinia, jak i marchewka, wyróżniają się smakiem i uniwersalnym wykorzystaniem. Dodatkowo są skarbnicą witamin i minerałów. Pozytywnie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu. Ciasto z takimi warzywnymi dodatkami jest więc zdrowe.
Jak zrobić słodkie ciasto warzywne?
Przepis na w sam raz słodkie ciasto z marchewki i cukinii nie jest trudny. To łatwa receptura na znakomity domowy wypiek z nieoczywistych składników. Warto sprawdzić ten przepis, ponieważ jest łatwy i błyskawiczny, a wrażenia smakowe przechodzą najśmielsze oczekiwania.
Jak więc upiec pyszne i zdrowe ciasto warzywne na słodko? Wybierając ten przepis, wypiek z cukinii i marchewki uda się już za pierwszym razem i będzie smakować każdemu. Aż trudno uwierzyć, że w jego składzie znajdują się dwa popularne warzywa, które odpowiadają za oryginalny smak.
- 1. krok – starcie cukinii i marchewki
- 2. krok – wymieszanie składników suchych
- 3. krok – połączenie składników mokrych
- 4. krok – wymieszanie składników mokrych ze startymi warzywami i składnikami mokrymi
- 5. krok – przełożenie ciasta warzywnego na słodko do formy i upieczenie w piekarniku
Jak podawać słodkie ciasto warzywne?
Pełne smaku i słodyczy ciasto z cukinii i marchewki to świetny pomysł na domowy deser po rodzinnym obiedzie lub przekąska między posiłkami. Warto upiec je od czasu do czasu i zaskoczyć bliskich niebanalnym wypiekiem. Dzięki temu, że ciasto warzywne nie zawiera zbyt dużo cukru, można jeść je podczas diety odchudzającej, oczywiście w rozsądnych porcjach. Przepis na pewno wpadnie w oko fanom zdrowego odżywiania. Zaletą tego przepisu jest także to, że wszystkie składniki są łatwo dostępne przez cały rok. Słodkie ciasto warzywne z cukinii i marchewki można piec bez względu na pogodę.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sezamu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane marchewki i cukinię zetrzeć na tarce. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i szczyptę soli. Wymieszać.
- Jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wlać olej i wymieszać.
- Masę jajeczną wlać do startych warzyw i wymieszać.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i mieszać, aż połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać i posypać sezamem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako przekąskę między posiłkami.