Zupa brokułowa z ziemniakami i marchewką. Przepis na zdrowy, sycący obiad
2023-01-02
łatwy
30 min
4
Sycąca zupa brokułowa z ziemniakami i marchewką smakuje pysznie i zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Ugotowanie garnka tej obłędnej zupy nie zajmuje wiele czasu, a składniki są w sklepach i na bazarkach przez cały rok. Dowiedz się, jak zrobić zupę brokułową z ziemniakami i marchewką.
Przepis na zupę brokułową z ziemniakami i marchewką
- Przepis na tę super zupę jest łatwy. To dobra lekcja dla osób, które rozpoczynają swoją kulinarną przygodę.
- Ugotowanie zupy z brokuła to niecałe pół godziny pracy.
- Na liście składników znajdują się niedrogie produkty dostępne bez względu na porę roku.
- Zimą można użyć mrożonych różyczek brokuła, które gotują się go nieco krócej.
- Smak zupy wzmacnia serek topiony. Można pominąć jego dodatek lub zastąpić do większą ilością śmietany.
- To zupa wegetariańska, która nie zawiera mięsa. Weganie również mogą ją ugotować, rezygnując z dodatku śmietany i serka topionego. Zamiast tych składników sprawdzi się tofu i śmietana sojowa lub mleczko kokosowe.
- Mięsożercy mogą uzupełnić listę składników o pierś kurczaka i użyć wywar drobiowy lub wykorzystać rosół, który został z poprzedniego dnia.
- Gotową zupę można zmiksować na krem. W takiej wersji też będzie pysznie smakować.
- Zupa świetnie smakuje sama. Będzie bardziej sycąca, jeżeli poda się ją z chlebem lub grzankami.
SKŁADNIKI
- 1 litr gorącego wywaru warzywnego
- 1 brokuł
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 100 g śmietankowego serka topionego
- 1/3 szklanki śmietanki 18%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brokuł pokroić na różyczki. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę i smażyć na niej cebulę, aż się zeszli. Dodać marchewkę i smażyć około 2 minut, cały czas mieszając. Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2 minuty.
- Wlać gorący wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać różyczki brokuła i gotować około 5 minut.
- Dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i cały czas mieszając, podgrzewać, aż całkowicie się roztopi. Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać od razu.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?