Zupa brokułowa z ziemniakami i marchewką. Przepis na zdrowy, sycący obiad

zupa brokułowa z ziemniakami i marchewką
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Sycąca zupa brokułowa z ziemniakami i marchewką smakuje pysznie i zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Ugotowanie garnka tej obłędnej zupy nie zajmuje wiele czasu, a składniki są w sklepach i na bazarkach przez cały rok. Dowiedz się, jak zrobić zupę brokułową z ziemniakami i marchewką.

Przepis na zupę brokułową z ziemniakami i marchewką

  • Przepis na tę super zupę jest łatwy. To dobra lekcja dla osób, które rozpoczynają swoją kulinarną przygodę.
  • Ugotowanie zupy z brokuła to niecałe pół godziny pracy.
  • Na liście składników znajdują się niedrogie produkty dostępne bez względu na porę roku.
  • Zimą można użyć mrożonych różyczek brokuła, które gotują się go nieco krócej.
  • Smak zupy wzmacnia serek topiony. Można pominąć jego dodatek lub zastąpić do większą ilością śmietany.
  • To zupa wegetariańska, która nie zawiera mięsa. Weganie również mogą ją ugotować, rezygnując z dodatku śmietany i serka topionego. Zamiast tych składników sprawdzi się tofu i śmietana sojowa lub mleczko kokosowe.
  • Mięsożercy mogą uzupełnić listę składników o pierś kurczaka i użyć wywar drobiowy lub wykorzystać rosół, który został z poprzedniego dnia.
  • Gotową zupę można zmiksować na krem. W takiej wersji też będzie pysznie smakować.
  • Zupa świetnie smakuje sama. Będzie bardziej sycąca, jeżeli poda się ją z chlebem lub grzankami.

SKŁADNIKI

  • 1 litr gorącego wywaru warzywnego
  • 1 brokuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • 1/3 szklanki śmietanki 18%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Brokuł pokroić na różyczki. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać oliwę i smażyć na niej cebulę, aż się zeszli. Dodać marchewkę i smażyć około 2 minut, cały czas mieszając. Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2 minuty.
  • Wlać gorący wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać różyczki brokuła i gotować około 5 minut.
  • Dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i cały czas mieszając, podgrzewać, aż całkowicie się roztopi. Doprawić solą i pieprzem.
  • Podawać od razu.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej