Pomarańczowy zawrót głowy. Ten koktajl jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy

2025-02-10
Kinga Goldstein
Pomarańczowy zawrót głowy. Ten koktajl jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy
Autor: Shutterstock.com Pomarańczowy zawrót głowy. Ten koktajl jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Czasami po całym dniu jedzenia nie mamy ochoty na dużą czy ciężką kolację. Wówczas uwagę warto zwrócić w stronę najróżniejszych koktajlów czy smoothies. Choć zazwyczaj sięgamy po nie wiosną i latem, kiedy mamy dostęp do większej ilości świeżych warzyw i owoców, to jednak nie znaczy, że musimy o nich zapomnieć, kiedy za oknem robi sie zimno. Ten przepis jest tego idealnym dowodem.

Zdrowy koktajl? Przygotujesz go w kilka minut w domu

Koktajl z marchewką i pomarańczą jest idealnym pomysłem na szybką i bardzo lekką kolację. Dodatkowo ten koktajl jest niezwykle zdrowy. W końcu sama w sobie marchewka zawiera dużą ilość beta-karotenu, dzięki któremu później w naszym organizmie powstaje witamina A, która doskonale wpływa na wzrok, pomaga chronić oczy przed chorobami, a także wspiera kondycję skóry oraz włosów.

Marchewka jest również wypełniona błonnikiem pokarmowym, który wspiera prawidłowe trawienie. Sama w sobie marchewka jest natomiast bardzo niskokaloryczna, w 100 g ma wyłącznie 33 kcal.

Orzechy włoskie również dodadzą właściwości zdrowotnych naszemu koktajlowi. Zawierają one bowiem nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które świetnie działają na układ krążenia.

A dodatek imbiru wesprze naszą odporność. Korzeń imbiru działa bowiem przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Jak przygotować zdrowotny koktajl z marchewki? To bardzo proste

Przygotowanie tego koktajlu jest niezwykle proste. Wystarczy umyć i obrać marchewkę, imbir i pomarańczę. Wszystko pokroić i wrzucić do blendera. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę

SKŁADNIKI

  • 150 g marchewki
  • 150 g jogurtu greckiego
  • pół pomarańczy
  • 20 g orzechów włoskich
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę i imbir dokładnie obieramy, myjemy i kroimy na w kostkę.
  • Pomarańcze obieramy i dzielimy ją na mniejsze części.
  • Wszystko wrzucamy do blendera, dodajemy jogurt, orzechy, cynamon oraz miód. 
  • Całość blendujemy na gładką masę.
  • Jeśli będzie dla nas zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Kinga Goldstein