Żydowska penicylina: przepis na odżywczy rosół z knedlami z macy

2023-06-26
Żydowska penicylina: przepis na odżywczy rosół z knedlami z macy
Autor: Shutterstock Rosół z kluskami z macy uznawany jest za danie dodające sił rekonwalescentom. 
średni
30 min
4

Rosół jest królem wszystkich zup. Pożywny bulion nagotowany na mięsie drobiowym jest od zarania dziejów uznawany za najbardziej odżywcze danie. Współczesna nauka udowodniła odżywczy wpływ rosołu w przeziębieniach i powrocie do zdrowia. Mięsny bulion bogaty w przyprawy (pieprz, ziele angielskie, laur, goździki) wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga rekonwalescencję. Jednocześnie drobiowy rosół podawany z knedlami z mięsa kurzego i macy jest tradycyjnym daniem kuchni Żydów aszkenazyjskich. Taki rosół gotowany tylko na świąteczne okazje. Większość polskich Żydów żyła bardzo biednie i nie stać ich było na lekarstwa. Pożywny bulion, rzadki na powszednim stole, uznawano za panaceum na wszelkie dolegliwości. Stąd po II wojnie światowej ukuto określenie: żydowska penicylina. 

SKŁADNIKI

  • 1/2 kury rosołowej lub kurczaka zagrodowego
  • 3-4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego lub 2 łodygi naciowego
  • 2-3 łodygi lubczyku lub pasty lubczykowej lub 1 łyżka suszonego
  • 2 cebule
  • 1-2 liście laurowe
  • 1 łyżka ziarenek pieprzu czarnego
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 goździki
  • kawałek gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka cukru
  • sól do smaku
  • Na knedle:
  • pierś z ugotowanej w rosole kury
  • 1 jajko kurze
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • kilka łyżek mąki macowej lub drobno pokruszonej macy (kawałki macy włożyć do torebki foliowej i utłuc wałkiem na pył)
  • sól i pieprz mielony do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nieobraną cebulę opalamy w całości nad otwartym ogniem. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy na kawałki. 
  • Do garnka z zimną wodą wrzucamy kurę, opieczoną cebulę razem z łupiną (nada piękny kolor rosołowi) oraz wszystkie przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. Powstające na powierzchni szare szumowiny to frakcje białek z krwi i nie należy ich szumować, ze względu na ich wartość odżywczą. 
  • Po 2 godzinach gotowania dodać warzywa i posolić. Gotować jeszcze 45 minut. Na koniec posłodzić do smaku. 
  • Jeśli rosół jest za tłusty - trzeba zupę ochłodzić w lodówce i zebrać skrzepnięty tłuszcz z wierzchu.
  • Przygotować knedle macowe: ugotowana pierś kurzą zmielić, dodać roztarte ząbki czosnku, drobno posiekaną natkę pietruszki i żółtko, dobrze wymieszać. Do masy dosypać macę i ponownie wymieszać. Białko ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę na knedle. Z masy uformować okrągłe knedle. Można także przy pomocy dwóch łyżek formować owalne knele. Knedle wrzucać na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyławiać. 
  • Rosół podawać z pokrojonymi w talarki gotowanymi warzywami i z knedlami macowymi, posypany natką pietruszki lub koperkiem
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Galeria:12 przepisów na najlepsze rosoły!