Żydowska penicylina: przepis na odżywczy rosół z knedlami z macy
Rosół jest królem wszystkich zup. Pożywny bulion nagotowany na mięsie drobiowym jest od zarania dziejów uznawany za najbardziej odżywcze danie. Współczesna nauka udowodniła odżywczy wpływ rosołu w przeziębieniach i powrocie do zdrowia. Mięsny bulion bogaty w przyprawy (pieprz, ziele angielskie, laur, goździki) wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga rekonwalescencję. Jednocześnie drobiowy rosół podawany z knedlami z mięsa kurzego i macy jest tradycyjnym daniem kuchni Żydów aszkenazyjskich. Taki rosół gotowany tylko na świąteczne okazje. Większość polskich Żydów żyła bardzo biednie i nie stać ich było na lekarstwa. Pożywny bulion, rzadki na powszednim stole, uznawano za panaceum na wszelkie dolegliwości. Stąd po II wojnie światowej ukuto określenie: żydowska penicylina.
SKŁADNIKI
- 1/2 kury rosołowej lub kurczaka zagrodowego
- 3-4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera korzeniowego lub 2 łodygi naciowego
- 2-3 łodygi lubczyku lub pasty lubczykowej lub 1 łyżka suszonego
- 2 cebule
- 1-2 liście laurowe
- 1 łyżka ziarenek pieprzu czarnego
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 goździki
- kawałek gałki muszkatołowej
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku
- Na knedle:
- pierś z ugotowanej w rosole kury
- 1 jajko kurze
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- kilka łyżek mąki macowej lub drobno pokruszonej macy (kawałki macy włożyć do torebki foliowej i utłuc wałkiem na pył)
- sól i pieprz mielony do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nieobraną cebulę opalamy w całości nad otwartym ogniem. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy na kawałki.
- Do garnka z zimną wodą wrzucamy kurę, opieczoną cebulę razem z łupiną (nada piękny kolor rosołowi) oraz wszystkie przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny. Powstające na powierzchni szare szumowiny to frakcje białek z krwi i nie należy ich szumować, ze względu na ich wartość odżywczą.
- Po 2 godzinach gotowania dodać warzywa i posolić. Gotować jeszcze 45 minut. Na koniec posłodzić do smaku.
- Jeśli rosół jest za tłusty - trzeba zupę ochłodzić w lodówce i zebrać skrzepnięty tłuszcz z wierzchu.
- Przygotować knedle macowe: ugotowana pierś kurzą zmielić, dodać roztarte ząbki czosnku, drobno posiekaną natkę pietruszki i żółtko, dobrze wymieszać. Do masy dosypać macę i ponownie wymieszać. Białko ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę na knedle. Z masy uformować okrągłe knedle. Można także przy pomocy dwóch łyżek formować owalne knele. Knedle wrzucać na osolony wrzątek. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyławiać.
- Rosół podawać z pokrojonymi w talarki gotowanymi warzywami i z knedlami macowymi, posypany natką pietruszki lub koperkiem
Galeria:12 przepisów na najlepsze rosoły!