Marchewki w zupełnie nowej odsłonie. Ta tarta oczaruje wszystkich domowników

Marchewki w zupełnie nowej odsłonie. Ta tarta oczaruje wszystkich domowników
Autor: Shutterstock.com Marchewki w zupełnie nowej odsłonie. Ta tarta oczaruje wszystkich domowników
łatwy
15 min
6

Dieta wegetariańska

Pyszne wegetariańskie danie, które szybko zdobywa podniebienia. Główną rolę grają tu marchewki, które tworzą wspaniałą, kolorową tartę. Przygotowanie tego posiłku jest niezwykle proste, a każdy się naje.

Sposób na prosty wegetariański obiad. Zaskoczy całą rodzinę

Tarta z ubitą fetą i marchewkami to idealny sposób na ciekawy obiad. Robi się ją stosunkowo prosto, choć niestety trzeba się przygotować, że pozostanie nam po robocie całkiem sporo sprzątania. Jest to jednak tego warte.

Co więcej, jeśli uda się nam kupić młode marchewki jeszcze z natką, możemy ją również wykorzystać do przygotowania pesto. W ten sposób unikniemy marnowania jedzenia. Co prawda, wyjdzie nam wtedy sporo pesto, jednak nieużytą ilość można spokojnie zamrozić i wykorzystać później na przykład do ciekawego makaronu.

Sam w sobie przepis jest dość prosty do zrobienia, jednak wymaga nieco cierpliwości. W tym przepisie użyliśmy gotowego ciasta francuskiego, by ułatwić całą pracę, jeśli jednak ktoś chce zrobić je samodzielnie, to nie ma żadnego problemu. Jeśli nie wiesz, jak się za to zabrać, możesz skorzystać z naszego przepisu na ciasto francuskie.

Przygotowanie tej tarty jest dość proste, a jest to fajny sposób na obiad bez mięsa.

SKŁADNIKI

  • 800 g marchewki
  • 170 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 ząbki czosnki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 40 g parmezanu tartego
  • 25 g pietruszki
  • 200 g sera feta
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 cytryna
  • 1 jajko
  • gotowe ciasto francuskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni.
  • Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż.
  • Wkładamy do brytfanny, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i odrobiną przyprawa.
  • Pieczemy 25-30 minut co jakiś czas mieszając.
  • Ostrożnie mieszamy z tymiankiem i miodem, odkładamy na bok.
  • Pietruszkę wraz z czosnkiem, oliwą z oliwek, orzechami i parmezanem wkładamy do blendera.
  • Blendujemy, aż do powstania pesto.
  • Do miksera wrzucamy fetę, jogurt, skórkę cytryny i przyprawy. Miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowe.
  • Formę wykładamy ciastem francuskim i pieczemy około 15 minut.
  • Środek dociskamy łyżką.
  • Kiedy lekko ostygnie, rozkładamy fetę, marchewki i pesto.
Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej