Aromatyczny sos feta - idealny do mięs i ziemniaków z grilla!

Aromatyczny sos feta - idealny do mięs i ziemniaków z grilla!
Autor: Shutterstock Sos ze zmiksowanego sera feta doskonale podkreśli smak warzyw i mięs
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Sos feta to wariacja na temat  greckich sosów, które stanowią tam, obok oliwy, nieodłączny dodatek do posiłków. Feta ma świetny smak, zmiksowana z jogurtem i przyprawami  stanowi świetny dodatek do pokrojonych warzyw, bawimordek, a przede wszystkim do mięs i warzyw z grilla lub pieczonych. Ten sos warto więc przyrządzać nie tylko w sezonie grillowym.

SKŁADNIKI

  • opakowanie sera feta
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 ząbki czosnku (wg upodobania)
  • 3 łyżki oliwy
  • ulubione świeże zioła (u mnie zazwyczaj tymianek albo koperek)
  • sól (uwaga, bo feta jest słona), pieprz
  • 2-3 łyżki przegotowanej wody, gdyby sos był zbyt gęsty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser feta pokruszyć, dodać jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Zblendować na gładką masę
  • Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, dodać posiekane zioła. Wymieszać, jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać odrobinę wody.
  • Podawać polany z wierzchu oliwą bardzo dobrej jakości.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej