Szukasz przekąski idealnej? Wypróbuj marchewkowe kulki mocy

Szukasz przekąski idealnej? Wypróbuj marchewkowe kulki mocy
Autor: Shutterstock.com Szukasz przekąski idealnej? Wypróbuj marchewkowe kulki mocy
łatwy
10 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Bez pieczenia, ale z mnóstwem smaku. Te kulki mocy, które przypominają swoim smakiem ciasto marchewkowe to przekąska, która zasmakuje każdemu. Marchewka, orzechy, kokos i aromatyczne przyprawy. To wszystko składa się na przekąskę idealną.

Kulki mocy na każdy dzień tygodnia. Pyszna i zdrowa przekąska

Kulki mocy to przepyszna przekąska, która sprawdzi się na każdą porę dnia. Jest prosta w przygotowaniu i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Co więcej, nie trzeba ich piec, co znacznie ułatwia całe przygotowanie. 

Znaleźć można całą masę najróżniejszych przepisów na kulki mocy, jednak ten ma w sobie coś specjalnego. Marchewkowe kulki mocy smakiem przypominają przepyszne ciasto marchewkowe, a przygotujemy je w zaledwie kilku prostych krokach.

To prosta i szybka przekąska, która dostarcza nam energii i składników odżywczych. Słodkie, choć nie dodajemy do nich cukru, pełne aromatów i przypraw. Trzeba jedynie pamiętać, by przechowywać je w zamrażalniku, by mieć pewność, że nic się z nimi nie stanie do czasu, kiedy znów najdzie nas ochota na podjadanie.

Co więcej, ciasto możemy blendować, aż do uzyskania konsystencji, która nam odpowiada. Im dłużej będziemy je blendować, tym gładsze wyjdzie. Trzeba jednak pamiętać o skrobaniu boków. Jeśli ciasto się nie łączy, dobrym pomysłem może być dodanie do niego łyżki wody.

SKŁADNIKI

  • 20 g daktyli
  • 2 marchewki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 70 g masła orzechowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut.
  • Odcedzamy i wrzucamy do blendera.
  • Dodajemy stratą marchewkę i pozostałe składniki.
  • Dokładnie blendujemy, aż do osiągnięcia gładkiego ciasta (co jakiś czas trzeba będzie zeskrobać boki).
  • Formujemy kulki.
  • Wkładamy do szczelnego pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej godzinę.
Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej