To ciasto cię w sobie rozkocha. Pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe zachwyci kubki smakowe

2025-02-14
Kinga Goldstein
To ciasto cię w sobie rozkocha. Pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe zachwyci kubki smakowe
Autor: Shutterstock.com To ciasto cię w sobie rozkocha. Pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe zachwyci kubki smakowe
łatwy
20 min
16

Dieta wegetariańska

W te walentynki zaskocz ukochaną osobę przepysznym, wilgotnym ciastem marchewkowym. Jest ono nie tylko proste w przygotowaniu, ale wymaga również niewielkiej ilości składników. Jest to idealny sposób, by dodać kolejnej porcji słodkości w tym szczególnym dniu. Podpowiadamy, jak przygotować to niesamowite ciasto marchewkowe.

Ciasto na walentynki. To będzie jak ciepły kocyk w zimną noc

Ciasto marchewkowe jest pysznym i wilgotnym przysmakiem, który podbija serca każdego, kto je spróbuje. Dzięki dodatkowi pomarańczy i cynamonu nasze ciasto będzie się charakteryzowało bardzo ciekawym, korzennym smakiem. 

Przygotowanie go jest stosunkowo proste i poradzi sobie z nim niemal każdy. To ciasto zachwyca kubki smakowe i rozkocha w sobie każdego, każdego, kto chociaż raz je spróbuje.

Dlatego to ciasto warto przygotować i to nie tylko w walentynki. Dzięki niemu nasz dom wypełni się wspaniałym aromatem, który sprawi, że ślinka pocieknie. Jak jednak je przygotować.

Przepis na ciasto marchewkowe. To cię w sobie rozkocha

Na początek przygotowujemy cukier pomarańczowy. Startą skórę z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem. Następnie ścieramy marchewkę na tarce. W mikserze mieszamy jajka, olej i cukier pomarańczowy.

Następnie dodajemy marchewkę, mąkę, proszek, sodę, cynamon, gałkę muszkatołowa i sól. Wszystko dokładnie miksujemy i przekładamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.

Kiedy ciasto się upiecze odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie szykujemy polewę. Rozpuszczamy pasło i mieszamy je z cukrem pudrem, serkiem i sokiem z pomarańczy. Smarujemy nasze ciasto, które później musi trafić na 30 minut do lodówki.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto
  • masło, do natłuszczenia formy
  • 1 pomarańcza
  • 250 g cukru pudru
  • 400 g marchewki
  • 4 jajka
  • 240 g oleju słonecznikowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • Na polewę:
  • 60 g masła
  • 500 gramów cukru pudru
  • 80 ml soku z pomarańczy 
  • 250 gram serka kremowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Formę 30 x 24 smarujemy masłem i odstawiamy.
  • Skórkę z pomarańczy ścieramy na najmniejszych oczkach.
  • Mieszamy dokładnie z cukrem pudrem.
  • Marchewkę ścieramy i odstawiamy.
  • Do miksera wbijamy jajka, dodajemy olej i pomarańczowy cukier puder.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołowa i sól. 
  • Całość dokładnie mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników.
  • Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy przez około 60 minut. (Po włożeniu patyczka, powinien być od suchy)
  • Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Masło roztapiamy. 
  • Do miksera dodajemy rozpuszczone masło, serek śmietankowy, sok z pomarańczy i cukier puder.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Polewą smarujemy ciasto i odstawiamy na 30 min do lodówki.
Ciasto mandarynkowe
Kinga Goldstein