To ciasto cię w sobie rozkocha. Pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe zachwyci kubki smakowe
![To ciasto cię w sobie rozkocha. Pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe zachwyci kubki smakowe](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-BpH4-WmCN-jtqk_to-ciasto-cie-w-sobie-rozkocha-pyszne-wilgotne-ciasto-marchewkowe-zachwyci-kubki-smakowe-664x442.jpg)
Dieta wegetariańska
W te walentynki zaskocz ukochaną osobę przepysznym, wilgotnym ciastem marchewkowym. Jest ono nie tylko proste w przygotowaniu, ale wymaga również niewielkiej ilości składników. Jest to idealny sposób, by dodać kolejnej porcji słodkości w tym szczególnym dniu. Podpowiadamy, jak przygotować to niesamowite ciasto marchewkowe.
Ciasto na walentynki. To będzie jak ciepły kocyk w zimną noc
Ciasto marchewkowe jest pysznym i wilgotnym przysmakiem, który podbija serca każdego, kto je spróbuje. Dzięki dodatkowi pomarańczy i cynamonu nasze ciasto będzie się charakteryzowało bardzo ciekawym, korzennym smakiem.
Przygotowanie go jest stosunkowo proste i poradzi sobie z nim niemal każdy. To ciasto zachwyca kubki smakowe i rozkocha w sobie każdego, każdego, kto chociaż raz je spróbuje.
Dlatego to ciasto warto przygotować i to nie tylko w walentynki. Dzięki niemu nasz dom wypełni się wspaniałym aromatem, który sprawi, że ślinka pocieknie. Jak jednak je przygotować.
Przepis na ciasto marchewkowe. To cię w sobie rozkocha
Na początek przygotowujemy cukier pomarańczowy. Startą skórę z pomarańczy mieszamy z cukrem pudrem. Następnie ścieramy marchewkę na tarce. W mikserze mieszamy jajka, olej i cukier pomarańczowy.
Następnie dodajemy marchewkę, mąkę, proszek, sodę, cynamon, gałkę muszkatołowa i sól. Wszystko dokładnie miksujemy i przekładamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.
Kiedy ciasto się upiecze odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie szykujemy polewę. Rozpuszczamy pasło i mieszamy je z cukrem pudrem, serkiem i sokiem z pomarańczy. Smarujemy nasze ciasto, które później musi trafić na 30 minut do lodówki.
SKŁADNIKI
- Na ciasto
- masło, do natłuszczenia formy
- 1 pomarańcza
- 250 g cukru pudru
- 400 g marchewki
- 4 jajka
- 240 g oleju słonecznikowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- ¼ łyżeczki soli
- Na polewę:
- 60 g masła
- 500 gramów cukru pudru
- 80 ml soku z pomarańczy
- 250 gram serka kremowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Formę 30 x 24 smarujemy masłem i odstawiamy.
- Skórkę z pomarańczy ścieramy na najmniejszych oczkach.
- Mieszamy dokładnie z cukrem pudrem.
- Marchewkę ścieramy i odstawiamy.
- Do miksera wbijamy jajka, dodajemy olej i pomarańczowy cukier puder.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Dodajemy marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołowa i sól.
- Całość dokładnie mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy przez około 60 minut. (Po włożeniu patyczka, powinien być od suchy)
- Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Masło roztapiamy.
- Do miksera dodajemy rozpuszczone masło, serek śmietankowy, sok z pomarańczy i cukier puder.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Polewą smarujemy ciasto i odstawiamy na 30 min do lodówki.