Bakłażan

Psianka podłużna, oberżyna, gruszka miłosna - czyli bakłażan. Jego kolor jest tak charakterystyczny, że wszedł do języka codziennego jako bakłażanowy. Warzywo cieszy się ogromną popularnością w basenie Morza Śródziemnego, ale również Polacy lubią bakłażany smażyć, grillować, piec i dusić.

Bakłażan

Zachęcające bakłażany ze śmietanką

To potrawa inspirowana słynnym imam bayildi, czyli omdlałym imamem. Omdlałym oczywiście z rozkoszy po skosztowaniu potrawy z bakłażanów i śmietanki. Uwaga! To potrawa, która rozkłada na łopatki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Potrawka z cukinii z wódką wg pomysłu Michała Bałazego

Kolejna propozycja z warsztatów foodparingowych z Michałem Bałazym - tym razem bezmięsnie. Potrawka z cukinii z tofu i wódką. Tę propozycję najlepiej podać z pszeniczną kaszą i odrobiną czarnuszki.

Warzywa z dzikim ryżem - pyszne danie na zimowy obiad

Warzywa z dzikim ryżem, doprawione na pikantnie, to  super pomysł na zdrowy lunch, ciepłą kolację lub lekki obiad. Polecamy szczególnie w chłodne dni -  rozgrzejemy się, dostarczymy organizmowi porcję witamin i zdrowego błonnika, a jednocześnie nie przejemy się.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Aromatyczna pasta z bakłażana - doskonała do pieczywa

Aromatyczna pasta z bakłażana z powodzeniem zastąpi inne dodatki do pieczywa. Niskokaloryczna, pełna zdrowych składników, łatwa do przygotowania - czego trzeba więcej?

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszna pizza na spodzie z wczorajszych ziemniaków

Pizza na spodzie z wczorajszych ziemniaków to przepis Jagny Niedzielskiej pochodzący z warsztatów "zero waste" zorganizowanych przez Salony Agata. Jak sama autorka zachęca, przepis jest inspiracją do własnych pomysłów. Korzystajcie i eksperymentujecie, żeby było smacznie i bez marnowania jedzenia.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Smakowita tarta ratatouille - łatwy, pyszny przepis

Smakowita tarta ratatouille to doskonałe połączenie kruchego ciasta, duszonych warzyw i śmietankowego sosu. Smakuje wybornie na ciepło i zimno, doskonałe danie na kolację lub lunch. Proste, niedrogie, zdrowe - czego trzeba więcej?

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Fantastyczna zapiekanka z bakłażanów we włoskim stylu

Smakowita zapiekanka we włoskim stylu to doskonałe danie na obiad albo na kolację. Jest bardzo delikatne i niezwykle aromatyczne. Podajemy dobry przepis na zapiekankę z bakłażanów.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak oszczędnie smażyć bakłażany: 3 sprytne sposoby na użycie małej ilości oleju

Każdy kto choć raz próbował wie, że bakłażan podczas smażenia pije olej niczym gąbka. Nasiąknięte tłuszczem bakłażany nie są ani zdrowe, ani tanie. Jak oszczędnie smażyć bakłażany? Oto 3 sprytne sposoby, jak smażyć bakłażany zużywając małą ilość oleju.

Znakomita sałatka ze smażonym bakłażanem

Sałatka ze smażonym bakłażanem to wariacja na temat tradycyjnej greckiej sałatki. Jest bardzo smaczna, a smażony bakłażan dodaje jej wyrazistości.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem

Grillowany bakłażan z mozzarellą, korniszonami i granatem to świetna przekąska plenerowego grilla. Idealne połączenie smaków, chrupkości i kremowości zaspokoją najwybredniejsze gusta.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Strona 1 z 11