Bakłażan

Psianka podłużna, oberżyna, gruszka miłosna - czyli bakłażan. Jego kolor jest tak charakterystyczny, że wszedł do języka codziennego jako bakłażanowy. Warzywo cieszy się ogromną popularnością w basenie Morza Śródziemnego, ale również Polacy lubią bakłażany smażyć, grillować, piec i dusić.

Bakłażan

Biała kiełbasa duszona z warzywami: dziecinnie proste, obłędnie pyszne

Biała kiełbasa duszona z warzywami to świetny patent do obfite i smaczne danie obiadowe. Sprawdzi się również jako kolacja na ciepło. Przygotowanie jest dziennie proste, a potrawa obłędnie pyszna!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Jak przygotować tadżin warzywny - sprawdzony przepis na orietntalne danie bezmięsne

Zafunduj sobie kulinarną podróż do Maroka. Przygotuj tadżin - potrawę jednogarnkową, bazującą na świeżych warzywach i esencjonalnych przyprawach. Jak się do niej zabrać? Oto przepis na tradycyjny tadżin z Marrakeszu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Aromatyczny bakłażan smażony z kapustą pekińską

Bakłażan smażony z kapustą pekińską to danie smaczne, sycące i niezwykle aromatyczne, jak większość potraw kuchni chińskiej. Przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Najlepiej warzywa smażyć w woku, jednak jeśli nie nim nie dysponujemy, jarzyny można usmażyć w na patelni lub w rondlu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wyjątkowo smaczna zapiekanka z bakłażanów w sosie pomidorowym

Uwielbiam bakłażany i zawsze się cieszę na lato, aby wreszcie najeść się do syta. Bakłażany są niezwykle wdzięcznym warzywem, z którego praktycznie można ugotować wszystko. Polecam wyjątkowo smaczną zapiekankę z bakłażanów w sosie pomidorowym z dodatkiem twarogu i sera żółtego. Pożywne, łatwe i takie pyszne danie na lato!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wiejska tarta serowa z bakłażanem i suszonymi pomidorami: pyszny przepis na wytrawny placek

Wiejska tarta z bakłażanem i suszonymi pomidorami z obficie wypływającym topionym serem podbije Wasze podniebienia od pierwszego kęsa. Ten pyszny przepis na wytrawny placek z grillowanym bakłażanem jest bardzo łatwy do zrobienia. Cieszcie się latem i korzystajcie z obfitości bakłażanów, które są tak smaczne! Polecam!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pomysłowe klopsiki z bakłażana i pieczarek: łatwy przepis na pieczone pulpety jarskie

Klopsiki z bakłażana i pieczarek smakują niebiańsko. Polecam ten łatwy przepis na wegetariańskie pulpeciki, których przygotowanie jest proste, a efekt oszałamiający. Można je podać z sosem pomidorowym do ryżu lub makaronu. Doskonałe są także jako przekąska lub przystawka. Pyszności!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Makaron z białą kiełbasą i bakłażanem: jednogarnkowe danie w 15 minut

Makaron z białą kiełbasą i bakłażanem to szybkie danie jednogarnkowe. Surowa biała kiełbasa to doskonały półprodukt, który śmiało można wykorzystać do przygotowania wielu dań. Szybko się smaży i jest już doprawiona, więc odpada nam przyprawianie dania. Idealne danie na szybko, które przygotujecie w 15  minut, albo i krócej. Czas przygotowania uzależniony jest od czasu gotowania makaronu. Warto wybrać ten z krótszym czasem gotowania. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chrupiące frytki z bakłażana: uzależniają do pierwszego kęsa

Chrupiące frytki z bakłażana to przekąska absolutnie uzależniająca. Uwielbiam bakłażana na 101 sposobów i w sezonie zawsze staram się, jak najwięcej dań przygotować z tego niezwykłego owocu. Chrupiące frytki to świetna przekąska na każdą okazję. Kremowe w środku i chrupiące z wierzchu bakłażanowe frytki zdobędą Wasze podniebienia od pierwszego kęsa!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wachlarze z bakłażanów nadziewanych mięsem: pyszna i efektowna zapiekanka

Wachlarze z bakłażanów nadziewanych mięsem mielonym to po prostu inny sposób zapieczenia tych pysznych warzyw. Pyszna i efektowna zapiekanka z faszerowanych bakłażanów to świetny sposób na niecodzienny posiłek. Czasem potrzebujemy odejść od rutyny. No i jeszcze jedna zaleta, nie trzeba bakłażanów drążyć, wystarczy naciąć, a to umie każdy! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sałatka warzywna na zimę, jak bułgarski Globus: spytaj ojca, spytaj matki jakie to pyszne

Sałatka warzywna na zimę w kwaśnej marynacie to pyszny dodatek do obiadu. W latach 70. najpopularniejsza była sałatka bułgarska marki  Globus. Pyszne połączenie bakłażana, papryki, marchwi, cebuli i pomidorów, który do dzisiaj wielu wspomina czule.  Oto sprytny przepis zachowany w archiwalnej prasie kobiecej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Strona 1 z 13