Grillowany bakłażan: przepis na bakłażana z grilla
2022-05-02
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Grill kojarzy się głównie z mięsem, tymczasem grillowane warzywa są równie smaczne. Dotyczy to zwłaszcza bakłażana, który w wersji z grilla stanowi bazę wielu potraw. Jak grillować bakłażana? Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażana dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, po czym kroimy w 2-centymetrowe plastry (nie musimy obierać go ze skórki, w której kryje się dużo aromatu).
- Następnie solimy z obu stron i odkładamy na ręcznik papierowy na około 15 minut. Sól wyciągnie z bakłażana gorzki sok oraz sprawi, że będzie bardziej miękki. Następnie plastry płuczemy i osuszamy.
- Do pół szklanki oliwy z oliwek dodajemy przyprawy i zioła. Składniki możemy dobierać według uznania.
- Sprawdzoną i smaczną mieszanką jest tymianek, oregano, pieprz, sól i bazylia (wszystkiego po jednej szczypcie) oraz pieprz czarny, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie (po 1 szczypcie pieprzu, dwie szczypty ziół).
- Plastry bakłażana kładziemy na grillu, smarujemy mieszanką (co jakiś czas czynność powtarzamy). Grillujemy przez około 8 minut do momentu, gdy bakłażany uzyskają odpowiednią miękkość.
- Na grillującego się bakłażana (gdy zmięknie) możemy położyć różne rodzaje serów: feta, mozzarella, ser pleśniowy czy ser kozi. Całości nie zdejmujemy z rusztu jeszcze przez 2 minuty.
- Gotowe bakłażany przekładamy na talerze. Posypujemy siekanym koperkiem.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?