Co to jest ajwar? Jak przygotować znakomitą pastę paprykową do dań?

2022-08-24
Ajwar
Autor: Shutterstock Ajwar to aromatyczna pasta z pieczonych warzyw.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Masz już dość ketchupu czy musztardy do grillowanych potraw? Polecamy zatem ajwar - ta pasta z pieczonej papryki zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotowanie ajwaru jest dość pracochłonne, ale w zamian dostajemy bardzo smaczną przyprawę i bombę witaminową zarazem. Jak zrobić pyszny ajwar?

Przysmak rodem z kuchni bałkańskiej

Ajwar to pasta ze smażonej/pieczonej papryki. Sos ten jest podstawą kuchni bałkańskiej i przygotowuje się go z dodatkiem czosnku, bakłażanów i ostrej papryczki. Przygotowanie domowego ajwaru pochłania trochę czasu, ale naprawdę warto. Domowy ajwar idealnie można zapasteryzować na zimę.

Do czego pasuje ajwar?

W krajach bałkańskich ajwar podawany jest do grillowanych mięs i ryb oraz jako pasta do pieczywa. Ajwar to także świetny dodatek do kanapek, sos do wędlin i dip do warzyw. Można go też podać do chipsów lub krakersów.

Przepis na ajwar

SKŁADNIKI

  • 10 czerwonych papryk
  • 4 bakłażany
  • 6 ząbków czosnku
  • ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. oliwy
  • 3 ostre papryczki
  • 5 łyżek octu winnego białego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 170°C.
  • Warzywa myjemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 0,5 godziny. Przewracając tak, by podpiekły się ze wszystkich stron. Czosnek pieczemy w łupinie.
  • Aby warzywa łatwiej się obierało, po upieczeniu najlepiej umieścić je w foliowej torebce, szczelnie zamkniętej i odstawić na kwadrans.
  • Upieczone warzywa obieramy ze skórki, z papryk usuwamy środek i wszystko miksujemy.
  • Papryczkę chili kroimy na drobne kawałki. W dużym garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy papryczkę i chwile smażymy.
  • Następnie dodajemy zmiksowane warzywa, ocet, koncentrat pomidorowy, i przyprawy.
  • Pastę gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Mieszamy, aby sos się nie przypalił.
  • Po ugotowaniu pastę przelewamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
  • Tak przygotowany ajwar możemy przechowywać około 3 miesięcy.
  • Po otwarciu należy słoiczki z ajwarem przechowywać w lodówce i zużyć po około 4 dniach.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell