Co to jest ajwar? Jak przygotować znakomitą pastę paprykową do dań?
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Masz już dość ketchupu czy musztardy do grillowanych potraw? Polecamy zatem ajwar - ta pasta z pieczonej papryki zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotowanie ajwaru jest dość pracochłonne, ale w zamian dostajemy bardzo smaczną przyprawę i bombę witaminową zarazem. Jak zrobić pyszny ajwar?
Przysmak rodem z kuchni bałkańskiej
Ajwar to pasta ze smażonej/pieczonej papryki. Sos ten jest podstawą kuchni bałkańskiej i przygotowuje się go z dodatkiem czosnku, bakłażanów i ostrej papryczki. Przygotowanie domowego ajwaru pochłania trochę czasu, ale naprawdę warto. Domowy ajwar idealnie można zapasteryzować na zimę.
Do czego pasuje ajwar?
W krajach bałkańskich ajwar podawany jest do grillowanych mięs i ryb oraz jako pasta do pieczywa. Ajwar to także świetny dodatek do kanapek, sos do wędlin i dip do warzyw. Można go też podać do chipsów lub krakersów.
Przepis na ajwar
SKŁADNIKI
- 10 czerwonych papryk
- 4 bakłażany
- 6 ząbków czosnku
- ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. oliwy
- 3 ostre papryczki
- 5 łyżek octu winnego białego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 170°C.
- Warzywa myjemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 0,5 godziny. Przewracając tak, by podpiekły się ze wszystkich stron. Czosnek pieczemy w łupinie.
- Aby warzywa łatwiej się obierało, po upieczeniu najlepiej umieścić je w foliowej torebce, szczelnie zamkniętej i odstawić na kwadrans.
- Upieczone warzywa obieramy ze skórki, z papryk usuwamy środek i wszystko miksujemy.
- Papryczkę chili kroimy na drobne kawałki. W dużym garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy papryczkę i chwile smażymy.
- Następnie dodajemy zmiksowane warzywa, ocet, koncentrat pomidorowy, i przyprawy.
- Pastę gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Mieszamy, aby sos się nie przypalił.
- Po ugotowaniu pastę przelewamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem.
- Tak przygotowany ajwar możemy przechowywać około 3 miesięcy.
- Po otwarciu należy słoiczki z ajwarem przechowywać w lodówce i zużyć po około 4 dniach.