Do duszonych warzyw dodaję tę kaszę. Pyszny i zdrowy obiad robię w 20 minut

kasza jaglana z duszonymi warzywami
Autor: Shutterstock Zdrowy obiad w 20 minut? Ta obłędna kasza z warzywami to pyszny wege obiad dla całej rodziny.
łatwy
20 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kasza jaglana jest pyszna i zdrowa, dlatego warto na stałe wprowadzić ją do diety. Z czym najlepiej smakuje kasza jaglana? Przyrządzona według tego przepisu kasza jest wzbogacona duszonymi warzywami, które świetnie się z nią komponują. To smaczny pomysł na wegetariański obiad dla całej rodziny. Zobaczcie, jak zrobić kaszę jaglaną z duszonymi warzywami.

Jakie warzywa pasują do kaszy jaglanej?

W tym sprawdzonym przepisie na kaszę jaglaną na obiad wykorzystuje się składniki, które z łatwością można kupić w sklepach i na bazarkach. Do jagły świetnie pasują kolorowe i pełne zdrowia warzywa. Na liście składników znalazły się więc pomidorki koktajlowe, bakłażan i cebula. Smak dania podkręca czosnek oraz przyprawy i zioła, które są charakterystyczne dla kuchni włoskiej, czyli bazylia i oregano.

Jak zrobić kaszę jaglaną z duszonymi warzywami?

Przepis na tę wersję kaszy jaglanej jest łatwy. Przygotowanie tego dania na wege obiad dla całej rodziny nie jest też czasochłonne. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że można zrobić je z resztek, które zalegają w lodówce lub zostały z poprzedniego posiłku.

Jak więc zrobić pyszną i zdrową kaszą jaglaną z duszonymi warzywami? Ten przepis jest naprawdę łatwy i można z niego korzystać przez cały rok.

  • 1. krok – przygotowanie warzyw do duszenia
  • 2. krok – uduszenie warzyw na patelni
  • 3. krok – połączenie duszonych warzyw z ugotowaną kaszą jaglaną

Czy kasza jaglana z warzywami jest zdrowa?

Kasza jaglana z duszonymi warzywami to danie tylko pyszne i aromatyczne, ale i pełne zdrowia. Kasza jaglana jest bezglutenowa i zawiera błonnik, białko i witaminy z grupy B. Wspiera metabolizm, poprawia stan skóry i dba o układ nerwowy. Nie inaczej jest z kolorowymi warzywami, które dodaje się do kaszy jaglanej. Bakłażan, cebula i pomidory to mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu. Kasza jaglana z duszonymi warzywami to danie zdrowe, które można wcinać nawet na diecie.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (waga przed gotowaniem)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażan umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę i doprawić solą. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie opłukać i osuszyć.
  • Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać bakłażana i smażyć, aż stanie się miękki. Często mieszać.
  • Dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią. Wymieszać i dusić, aż warzywa zaczną się lekko rozpadać.
  • Do warzyw dodać ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszać. Podgrzewać kilka minut.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
Kasza jaglana z warzywami
Anna Szulc-Górska
więcej