Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym. Hitowy przepis na pyszny obiad

roladki z bakłażana z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Pomiędzy roladkami można ułożyć pomidorki, które są idealnym dodatkiem podkręcającym smak..
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym to świetny pomysł na elegancki obiad. Soczyste, mięsne nadzienie i doskonały smak grillowanego bakłażana rekompensują cały wysiłek. Zobaczcie, jak zrobić pełne smaku i aromatu roladki z bakłażana i mięsa mielonego.

Czym faszerować roladki z bakłażana?

Bakłażan to pyszne i pełne zdrowia warzywo, które warto jeść częściej. Jego wykorzystanie w przepisach kulinarnych jest wszechstronne. Najlepszym przykładem jest ta prosta receptura na wyśmienite faszerowane roladki z bakłażana. W ich środku skrywa się pyszny i aromatyczny farsz przygotowany z mięsa mielonego. Za smak mięsnego nadzienia odpowiadają odpowiednio dobrane przyprawy, które świetnie je podkręcają. Dzięki nim farsz w bakłażanowych roladkach jest soczysty i dosłownie rozpływa się w ustach. Uzupełnieniem potrawy jest aromatyczny sos pomidorowy doprawiony włoskimi ziołami.

Jak zrobić roladki z bakłażana z mięsem mielonym?

Przepis na pyszne i efektowne roladki z bakłażana faszerowane mięsem mielonym nie jest skomplikowany. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale danie warte jest takiego poświęcenia. Jedną z wielu zalet tego przepisu jest to, że wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok. Pyszne roladki można więc robić na wiele różnych okazji.

Jak przygotować bakłażana z mięsem mielonym? To łatwy i sprawdzony przepis. Czynności nie są skomplikowane i nawet osoby bez dużego doświadczenia w domowym gotowaniu robią je już za pierwszym razem.

  • 1. krok – pokrojenie bakłażana
  • 2. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego
  • 3. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
  • 4. krok – nałożenie mięsa na plastry bakłażana i zwinięcie w roladki
  • 5. krok – ułożenie roladek z bakłażana w formie do zapiekania, wlanie sosu i upieczenie w piekarniku

Jak podawać roladki z bakłażana z mięsem mielonym?

Przepis na wyśmienite roladki bakłażanowe nadziane aromatycznym farszem z mięsa mielonego warto zapisać. Wystarczy przyrządzić je raz, aby na stałe zagościły w domowym menu. To pomysł na rodzinny obiad, który zachwyci od pierwszego kęsa. Sprawdzą się też jako imprezowa przekąska i kolacja na ciepło. Roladki z bakłażana doskonale smakują po podgrzaniu następnego dnia, więc na pewno nic się nie zmarnuje.

Pysznym dodatkiem do faszerowanych mięsem mielonym roladek z bakłażana są domowe surówki, które sprawią, że posiłek stanie się kompletny. Poniżej znajdzie kilka prostych przepis na wyborne surówki pasujące do tego dania.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, najlepiej z łopatki
  • 2 duże bakłażany
  • 1 cebula
  • 100 g tartego sera mozzarella
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju lub oliwy
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości nieco mniej niż 1 cm. Posmarować oliwą lub olejem i upiec na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku. 
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany  czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. 
  • W misce wymieszać mięso mielone, jajko, tartą bułkę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawić, solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Wymieszać, a następnie wyrobić masę mięsną.
  • Krojone pomidory doprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem. Wymieszać
  • Na plastrach bakłażana kłaść porcję nadzienia i zwijać w roladki.
  • Dno formy do zapiekania wysmarować około 1/3 sosu pomidorowego. Ułożyć roladki, polać pozostałym sosem i posypać tartym serem mozzarella.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut. 
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką. 
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej