Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym. Hitowy przepis na pyszny obiad

Dieta bezglutenowa
Zapiekane roladki z grillowanego bakłażana nadziewane mięsem mielonym to świetny pomysł na elegancki obiad. Soczyste, mięsne nadzienie i doskonały smak grillowanego bakłażana rekompensują cały wysiłek. Zobaczcie, jak zrobić pełne smaku i aromatu roladki z bakłażana i mięsa mielonego.
Czym faszerować roladki z bakłażana?
Bakłażan to pyszne i pełne zdrowia warzywo, które warto jeść częściej. Jego wykorzystanie w przepisach kulinarnych jest wszechstronne. Najlepszym przykładem jest ta prosta receptura na wyśmienite faszerowane roladki z bakłażana. W ich środku skrywa się pyszny i aromatyczny farsz przygotowany z mięsa mielonego. Za smak mięsnego nadzienia odpowiadają odpowiednio dobrane przyprawy, które świetnie je podkręcają. Dzięki nim farsz w bakłażanowych roladkach jest soczysty i dosłownie rozpływa się w ustach. Uzupełnieniem potrawy jest aromatyczny sos pomidorowy doprawiony włoskimi ziołami.
Jak zrobić roladki z bakłażana z mięsem mielonym?
Przepis na pyszne i efektowne roladki z bakłażana faszerowane mięsem mielonym nie jest skomplikowany. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale danie warte jest takiego poświęcenia. Jedną z wielu zalet tego przepisu jest to, że wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok. Pyszne roladki można więc robić na wiele różnych okazji.
Jak przygotować bakłażana z mięsem mielonym? To łatwy i sprawdzony przepis. Czynności nie są skomplikowane i nawet osoby bez dużego doświadczenia w domowym gotowaniu robią je już za pierwszym razem.
- 1. krok – pokrojenie bakłażana
- 2. krok – przygotowanie masy z mięsa mielonego
- 3. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
- 4. krok – nałożenie mięsa na plastry bakłażana i zwinięcie w roladki
- 5. krok – ułożenie roladek z bakłażana w formie do zapiekania, wlanie sosu i upieczenie w piekarniku
Jak podawać roladki z bakłażana z mięsem mielonym?
Przepis na wyśmienite roladki bakłażanowe nadziane aromatycznym farszem z mięsa mielonego warto zapisać. Wystarczy przyrządzić je raz, aby na stałe zagościły w domowym menu. To pomysł na rodzinny obiad, który zachwyci od pierwszego kęsa. Sprawdzą się też jako imprezowa przekąska i kolacja na ciepło. Roladki z bakłażana doskonale smakują po podgrzaniu następnego dnia, więc na pewno nic się nie zmarnuje.
Pysznym dodatkiem do faszerowanych mięsem mielonym roladek z bakłażana są domowe surówki, które sprawią, że posiłek stanie się kompletny. Poniżej znajdzie kilka prostych przepis na wyborne surówki pasujące do tego dania.
- Do mizerii nie dodaję śmietany. Najlepszą sałatkę z ogórków robię tak jak Ewa Wachowicz
- Chińska surówka z białej kapusty i marchewki – lekka, chrupiąca i pełna orientalnego smaku!
- Surówka z marchewki jak z restauracji - jak przygotować prostą i pyszną tartą marchewkę do obiadu
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego, najlepiej z łopatki
- 2 duże bakłażany
- 1 cebula
- 100 g tartego sera mozzarella
- 1 jajko
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju lub oliwy
- 4 łyżki tartej bułki
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 łyżeczka oregano suszonego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości nieco mniej niż 1 cm. Posmarować oliwą lub olejem i upiec na grillu, patelni grillowej lub w piekarniku.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- W misce wymieszać mięso mielone, jajko, tartą bułkę i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Doprawić, solą, pieprzem, oregano i cząbrem. Wymieszać, a następnie wyrobić masę mięsną.
- Krojone pomidory doprawić bazylią, oregano, solą i pieprzem. Wymieszać
- Na plastrach bakłażana kłaść porcję nadzienia i zwijać w roladki.
- Dno formy do zapiekania wysmarować około 1/3 sosu pomidorowego. Ułożyć roladki, polać pozostałym sosem i posypać tartym serem mozzarella.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.