Smażę bakłażana i podaję z ostrą salsą. Tej przekąsce nikt nie może się oprzeć

smażony bakłażan z ostrą salsą
Autor: Shutterstock Usmaż plastry na patelni i zrób pyszną salsę. W tej wersji bakłażan smakuje nieziemsko.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jak dobrze zrobić bakłażana? Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym prostym i szybki przepisie. Smażony bakłażan podany z pikantną salsą z kolorowych warzyw to pyszna i aromatyczna przekąska, która oczaruje wyglądem i smakiem. W tej odsłonie bakłażan jest obłędny i zrobi wrażenie na każdym już po pierwszym kęsie. Poznajcie łatwy przepis na znakomitego smażonego bakłażana z ostrą salsą.

Jak najlepiej smażyć bakłażana?

W tym sprawdzonym przepisie na pyszną domową przekąskę główną rolę gra bakłażan. Z tego smacznego i zdrowego warzywa można przyrządzić obłędne pyszności. Najłatwiejszy przepis na bakłażana polega na usmażeniu plastrów na patelni. Wystarczy doprawić je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odstawić na kwadrans, aby zmiękł. Dzięki temu prostemu zabiegowi można w łatwy sposób pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie plastry bakłażana smaży się na patelni po około 3 minut z obu stron.

Jak zrobić smażonego bakłażana?

Przepis na bakłażana smażonego na patelni grillowej, którego serwuje się z pikantną salsą, nie jest trudny, ani czasochłonny. Czas przygotowania wynosi około pół godziny. Składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie zwala z nóg.

Jak więc usmażyć bakłażana na patelni i zrobić pyszną salsę z pikantną nutą? Przygotowanie tej smacznej i kolorowej przekąski nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – pokrojenie i doprawienie bakłażana
  • 2. krok – usmażenie plastrów bakłażana na patelni grillowej
  • 3. krok – przygotowanie pikantnej salsy warzywnej
  • 4. krok – ułożenie na talerzu smażonych plastrów bakłażana z salsą

Jak podawać smażonego bakłażana?

Pełen smaku i aromatu smażony bakłażan z dodatkiem ostrej salsy warzywnej to pomysł na efektowną przekąskę lub przystawkę. To potrawa, która nie zawiera mięsa i składników pochodzenia zwierzęcego, więc jest bezpieczna dla wegan i wegetarian. Danie sprawdzi się na każdą okazję. Smażonego bakłażana można podać jako przekąskę na imprezie, przystawkę przed rodzinnym obiadem lub na kolację.

Pysznego i aromatycznego bakłażana z patelni można wzbogacić, dodając posiekane orzechy, prażone pestki słonecznika lub dyni czy oliwki. Osoby, które jedzą nabiał, mogą posypać danie pokruszonym serem feta lub pleśniowym.

SKŁADNIKI

  • 2 bakłażany
  • 4 pomidory malinowe
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany pokroić wzdłuż w plastry o grubości około 0,5 cm. Doprawić solą i pieprzem. Skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek. Odstawić na 15 minut.
  • Mocno rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej bakłażana po około 3 minuty z obu stron, aż stanie się miękki. Przełożyć na deskę.
  • Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojone w drobną kostkę paprykę czerwoną i chili oraz cukinię, aż staną się miękkie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dusić około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Warzywa zmiksować na gładką salsę.
  • Na większym talerzu ułożyć plastry bakłażana i skropić salą. Posypać posiekaną kolendrą.
  • Podawać jako przekąskę, przystawkę lub na kolację.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej