Smażę bakłażana i podaję z ostrą salsą. Tej przekąsce nikt nie może się oprzeć
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jak dobrze zrobić bakłażana? Odpowiedź na to kulinarne pytanie znajdziecie w tym prostym i szybki przepisie. Smażony bakłażan podany z pikantną salsą z kolorowych warzyw to pyszna i aromatyczna przekąska, która oczaruje wyglądem i smakiem. W tej odsłonie bakłażan jest obłędny i zrobi wrażenie na każdym już po pierwszym kęsie. Poznajcie łatwy przepis na znakomitego smażonego bakłażana z ostrą salsą.
Jak najlepiej smażyć bakłażana?
W tym sprawdzonym przepisie na pyszną domową przekąskę główną rolę gra bakłażan. Z tego smacznego i zdrowego warzywa można przyrządzić obłędne pyszności. Najłatwiejszy przepis na bakłażana polega na usmażeniu plastrów na patelni. Wystarczy doprawić je solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odstawić na kwadrans, aby zmiękł. Dzięki temu prostemu zabiegowi można w łatwy sposób pozbyć się charakterystycznej goryczki. Następnie plastry bakłażana smaży się na patelni po około 3 minut z obu stron.
Jak zrobić smażonego bakłażana?
Przepis na bakłażana smażonego na patelni grillowej, którego serwuje się z pikantną salsą, nie jest trudny, ani czasochłonny. Czas przygotowania wynosi około pół godziny. Składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku, a ich cena nie zwala z nóg.
Jak więc usmażyć bakłażana na patelni i zrobić pyszną salsę z pikantną nutą? Przygotowanie tej smacznej i kolorowej przekąski nikomu nie powinno sprawić przykrych niespodzianek.
- 1. krok – pokrojenie i doprawienie bakłażana
- 2. krok – usmażenie plastrów bakłażana na patelni grillowej
- 3. krok – przygotowanie pikantnej salsy warzywnej
- 4. krok – ułożenie na talerzu smażonych plastrów bakłażana z salsą
Jak podawać smażonego bakłażana?
Pełen smaku i aromatu smażony bakłażan z dodatkiem ostrej salsy warzywnej to pomysł na efektowną przekąskę lub przystawkę. To potrawa, która nie zawiera mięsa i składników pochodzenia zwierzęcego, więc jest bezpieczna dla wegan i wegetarian. Danie sprawdzi się na każdą okazję. Smażonego bakłażana można podać jako przekąskę na imprezie, przystawkę przed rodzinnym obiadem lub na kolację.
Pysznego i aromatycznego bakłażana z patelni można wzbogacić, dodając posiekane orzechy, prażone pestki słonecznika lub dyni czy oliwki. Osoby, które jedzą nabiał, mogą posypać danie pokruszonym serem feta lub pleśniowym.
SKŁADNIKI
- 2 bakłażany
- 4 pomidory malinowe
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 papryczka chili
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany pokroić wzdłuż w plastry o grubości około 0,5 cm. Doprawić solą i pieprzem. Skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek. Odstawić na 15 minut.
- Mocno rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej bakłażana po około 3 minuty z obu stron, aż stanie się miękki. Przełożyć na deskę.
- Na drugiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojone w drobną kostkę paprykę czerwoną i chili oraz cukinię, aż staną się miękkie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Dodać sparzone wrzątkiem, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i dusić około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszać.
- Warzywa zmiksować na gładką salsę.
- Na większym talerzu ułożyć plastry bakłażana i skropić salą. Posypać posiekaną kolendrą.
- Podawać jako przekąskę, przystawkę lub na kolację.