Nie wiesz, co zrobić na obiad w piątek? To wegetariańskie chili zachwyci kubki smakowe

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Nie masz pomysłu co na obiad w piątek? Z pomocą przychodzi ten przepis na pyszne i aromatyczne chili z... bakłażanem zamiast mięsa. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, a będziemy syci przez naprawdę długi czas. Wypróbuj ten przepis na obiad bez mięsa.
Obiad bezmięsny. Ten przepis sprawdzi się idealnie
Obiad bez mięsa może być równie ciekawy i aromatyczny, co ten przygotowywany na mięsie. Wystarczy odpowiednio dobrać składniki, by móc rozkoszować się pysznym i ciekawym posiłkiem. To chili ze zwęglonym bakłażanem jest tego najlepszym dowodem.
Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste, choć bez wątpienia będzie wymagało ono od nas sporo cierpliwości. Przede wszystkim najważniejsze jest odpowiednie zwęglenie bakłażana. Choć można zrobić to bez problemu w piekarniku, jeśli mamy taką możliwość lepsze będzie zrobienie tego na grillu lub bezpośrednio na kuchence gazowej. Ta ostatnia opcja zapewni nam ciekawy, wędzony posmak.
Przepisy na obiad. Ten sprawdzi się nie tylko na piątek
Nasze wegetariańskie chili można jeść samo, choć z ryżem będzie znacznie bardziej sycące. Można dodać również do niego różne dodatki. Sprawdzą się nachosy, awokado, jogurt naturalny, śmietana, grubo posiekana kolendra czy też starty ser. Wszystko zależy od naszych preferencji i tego, na co mamy ochotę w naszym chili.
Nie ma więc na co czekać. Już teraz powinniśmy zabrać się za przygotowywanie tego pysznego obiadu, który sprawdzi się nie tylko na piątek.
SKŁADNIKI
- 1 duży bakłażan
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 2 marchewki
- 100 g soczewicy (zielonej)
- Puszka czerwonej fasoli
- 3 łyżki sosu sojowego
- puszka krojonych pomidorów
- 20 g gorzkiej czekolady
- szczypta chili w proszku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka cynamonu
- 800 ml bulionu warzywnego
- 0,5 limonki
- Brązowy ryż - do podania.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik ustawiamy na maksymalną temperaturę.
- Wkładamy naszego bakłażana i pieczemy, co jakiś czas odwracając, aż skórka całkowicie się zwęgli.
- Wyjmujemy i zostawimy do ostygnięcia.
- Obieramy zwęgloną skórkę i grubo siekamy miąższ.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną cebulkę i drobno pokrojoną marchewkę.
- Dodajemy sól i smażymy, aż marchewka zmięknie.
- Dodajemy bakłażana, soczewicę, fasolę - razem z zalewą - sos sojowy, pomidory, czekoladę, chili, oregano i przyprawy.
- Całość mieszamy, a następnie dolewamy bulion.
- Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
- Gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny, mieszając co ok. 15 minut.
- Zdejmujemy pokrywkę i co jakiś czas mieszając gotujemy przez kolejne 15 minut.
- Dodajemy limonka i doprawiamy do smaku.
- Najlepiej podawać na gorąco z ryżem.