Wegetariańskie chili con carne - przepis na chili sin carne

Wegetariańskie chili con carne - przepis na chili sin carne
Autor: Shutterstock Chili con carne bez carne także może smakować fantastycznie
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Wegetariańskie chili to potrawa, którą pokochają także miłośnicy tradycyjnego chili con carne. Bez mięsa, ale nadal aromatyczne, pełne smaku, sycące i ostre - czyli takie, jakie powinno być chili. Choć nazwa tej potrawy to chili sin carne, to częściej określana jest mianem wegetariańskiego chili con carne.

SKŁADNIKI

  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1,5 puszki czerwonej fasoli
  • 5 pomidorów
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1,5 puszki kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • mielona słodka papryka
  • mielony kmin rzymski
  • wędzona papryka
  • sól
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć je na rozgrzanym oleju. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut.
  • Dodać oba rodzaje papryki pokrojone w kostkę.
  • Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do papryki z cebulą i czosnkiem. Dodać sos sojowy i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut, w miarę potrzeb podlewając wodą.
  • Po upływie tego czasu do warzyw dodać pomidory z puszki, a także przepłukane wrzątkiem na sicie: czerwoną fasolę i kukurydzę. Całość zagotować, podawać posypane pietruszką lub kolendrą.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej