Wegetariańskie chili con carne - przepis na chili sin carne
2021-10-27
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Wegetariańskie chili to potrawa, którą pokochają także miłośnicy tradycyjnego chili con carne. Bez mięsa, ale nadal aromatyczne, pełne smaku, sycące i ostre - czyli takie, jakie powinno być chili. Choć nazwa tej potrawy to chili sin carne, to częściej określana jest mianem wegetariańskiego chili con carne.
SKŁADNIKI
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 puszki czerwonej fasoli
- 5 pomidorów
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 1,5 puszki kukurydzy konserwowej
- 4 łyżki sosu sojowego
- mielona słodka papryka
- mielony kmin rzymski
- wędzona papryka
- sól
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć je na rozgrzanym oleju. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć jeszcze kilka minut.
- Dodać oba rodzaje papryki pokrojone w kostkę.
- Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do papryki z cebulą i czosnkiem. Dodać sos sojowy i dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut, w miarę potrzeb podlewając wodą.
- Po upływie tego czasu do warzyw dodać pomidory z puszki, a także przepłukane wrzątkiem na sicie: czerwoną fasolę i kukurydzę. Całość zagotować, podawać posypane pietruszką lub kolendrą.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli