Makaron nie tylko dla wegetarian. Gotowy w niecałe 20 minut

Makaron nie tylko dla wegetarian. Gotowy w niecałe 20 minut
Autor: Shutterstock.com Makaron nie tylko dla wegetarian. Gotowy w niecałe 20 minut
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Prosty wegetariański makaron gotowy w zaledwie 20 minut? Jesteśmy na "tak"! Makaron caponata nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest posty w przygotowaniu i przyjazny dla naszego portfela. Nie masz pomysłu co przygotować na dzisiejszy obiad? Ten przepis jest odpowiedzią.

Wegetariański makaron bez problemu. Zagłęb się w śródziemnomorskich smakach

Prosty, wegetariański makaron, który przygotujemy w zaledwie 20 minut. To danie sprawdzi się na każdy dzień tygodnia. Wystarczy dosłownie kilka składników, by przygotować pełen smaku makaron, który zasmakuje całej rodzinie.

Ten wypełniony po brzegi warzywami makaron to świetna opcja nie tylko dla osób, które zrezygnowały z mięsa. Dostarczy on nam bowiem potrzebnej dawki witamin i minerałów. A jeśli jednak nie możemy przełknąć myśli o obiedzie bez mięsa to nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do naszego dania kurczaka czy inny ulubiony kawałek mięsa.

Zmieniaj i zamieniaj. Możliwości jest cała masa

Jest to świetne danie ze śródziemnomorskimi klimatem, które zasmakuje każdemu. Jeśli chcemy możemy nieco pokombinować i dodać do niego jeszcze na przykład kapary czy rodzynki. Możliwości jest naprawdę cała masa.

To proste danie sprawdzi się na każdą porę roku. Nie musimy bowiem wykorzystywać świeżych warzyw, możemy również sięgnąć po warzywa ze słoika. Jeśli są w oleju, to możemy użyć go zamiast oliwy z oliwek. 

SKŁADNIKI

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 2 papryki
  • kilkanaście oliwek
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 350 g makaronu
  • garść liści bazylii
  • 50 g parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni.
  • Dodajemy posiekany czosnek.
  • Bakłażana i paprykę kroimy w grubą kostkę.
  • Wrzucamy bakłażana, paprykę i oliwki na patelnię.
  • Dodajemy pomidory.
  • Całość doprawiamy i gotujemy około 10 minut.
  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją w osolonej wodzie.
  • Odcedzamy i dodajemy do sosu.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Podajemy z posiekaną bazylią i parmezanem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej