To moja ulubiona pasta na kanapkę. Znika, zanim zdążę zamknąć słoik

To moja ulubiona pasta na kanapkę. Znika, zanim zdążę zamknąć słoik
Autor: com, Shutterstock To moja ulubiona pasta na kanapkę. Znika, zanim zdążę zamknąć słoik
łatwy
10 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pyszna pasta, którą można przygotowywać nie tylko jako dip na imprezę, ale również jako przepyszne wegetariańskie smarowidło, które sprawi, że każda kanapka będzie dziełem sztuki. Ta pasta z bakłażana jest idealnym pomysłem na przekąskę, kolację czy śniadanie. A przygotowanie jej jest niezwykle proste i co więcej, tanie.

Co zamiast masa? Wypróbuj tę domową pastę

Wegańskie pasty kanapkowe zyskują coraz większą popularność. I tak naprawdę nic w tym dziwnego. Większość z nich jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale również tania i przepyszna. 

Dzięki nim nasze kanapki, grzanki, tortille czy nawet chrupiące warzywa zyskują całkowicie nowy wymiar smaku. Pasta z pieczonego bakłażana nie jest wyjątkiem od reguły. Przygotowuje się ją niezwykle łatwo, a szybko podbija serca każdego, kto ją spróbuje. 

Jest ona jednak dość wilgotna. Jeśli jednak chcemy, by była gęstsza wystarczy dodać do niej ugotowaną cieciorkę lub soczewicę. Dzięki temu nie tylko zgęstnieje, ale również będzie smakować o wiele lepiej.

Naszą pastę z bakłażana można zarówno od razu wcinać, jak i spasteryzować, dzięki czemu będziemy mogli się nią cieszyć kiedy tylko najdzie nas na to ochota - bez obawy przed zepsuciem.

Pasta z bakłażana. Tak ją przygotujesz

Samo przygotowanie tej pasty jest niezwykle proste. Wystarczy przeciąć bakłażana na pół, posypać solą i odstawić na 20 minut. W tym czasie myjemy i osuszamy paprykę, kroimy i usuwamy z niej gniazda nasienne.

Obieramy czosnek i cebulę, a następnie kroimy. Kiedy bakłażan już swoje odstoi, przemywamy pod bieżącą wodą i osuszamy. Warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą z oliwek. Pieczemy w 200 stopniach 30 minut.

Kiedy będą miękkie miąższ z bakłażana wyciągamy za pomocą łyżki, a resztę warzyw (wraz z oliwą i sokiem, jakie wypuściły) wrzucamy do blendera. Dodajemy bakłażana, przyprawy i miksujemy.

SKŁADNIKI

  • 1 duży bakłażan
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryki czerwone
  • 1 biała cebula
  • Przyprawy: papryka wędzona, słodka, ostra, sól i pieprz.
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażana na początek myjemy, przekrawamy na pół i posypujemy solą.
  • Dostawiamy na bok, by puścił sok, a następnie opłukujemy i osuszamy.
  • Papryki kroimy i usuwamy gniazda nasienne.
  • Czosnek i cebulkę obieramy.
  • Cebulę kroimy na 4 części.
  • Czosnek rozgniatamy nożem.
  • Warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy oliwą.
  • Przykrywamy folią i pieczemy w 200 stopniach przez pół godziny.
  • Miękki miąższ z bakłażana wyjmujemy łyżką.
  • Wszystkie warzywa rzucamy do blendera i dodajemy oliwę wraz z sokiem warzywnym z naczynia żaroodpornego.
  • Doprawiamy.
  • Wszystko miksujemy, aż do powstania gładkiej masy.
  • Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej